HOLLANDA

Hollanda’da bir ilk: Deniz sörfü, şehir merkezine taşındı

Rotterdam, açık denizlerde yapılan sörf sporunu şehir merkezine taşıyarak bir ilke imza attı. RiF010’da sörfçüler her 7 saniyede bir mükemmel dalgayı yakalıyor.

Abone Ol

Sörf sporu, genellikle açık denizlerde yüksek dalgaların ya da şiddetli rüzgarın etkisiyle özel bir tahta üzerinde yapılan bir su sporu olarak bilinir. Ancak Rotterdam, bu sporu şehir merkezine taşıyarak yenilikçi bir adım attı. Artık sörf tutkunları, açık denize gitmek zorunda kalmadan şehir merkezinde de bu sporu yapabilecekler.

Edwin van Vliegen (55), RiF010’un manevi babası ve düşünürü olarak, 12 yıl önce şehir merkezinde sörf yapılabilseydi ne güzel olurdu diye düşündüğünü belirtti. AD gazetesine verdiği röportajda, geliri yoksul çocuklara aktarılacak dünyanın en ucuz sörf havuzunu hayata geçirdiğini söyledi.

Rotterdam şehir merkezinde, yapay olarak üretilen dalgalarla 6 Temmuz'dan itibaren halka açık bir sörf havuzu oluşturuldu. Van Vliegen, 1995'ten beri açık denizlerde sörf yaptığını ve Hollanda kıyılarının yılda sadece birkaç gün açık deniz sörfüne uygun olduğunu belirtti.

Şimdi ise her yedi saniyede bir mükemmel dalga, Rotterdam şehir merkezindeki 130 metre uzunluğunda ve eğimli tabana sahip beton bir tank olan RiF010'dan geçiyor. Eneco sayesinde Maasvlakte'deki rüzgar türbinlerinden elde edilen enerji ile bir hava basınç sistemi, yapay dalgalar yaratıyor.

RiF010'un açılışından önce, birçok sörfçü Markthal'ın yanında RiF010'un dalgalarına meydan okudu. 

Havuzdan üç farklı dalga geçiyor: 80 santimetreye kadar olan başlangıç dalgası, 1,35 metrelik orta dalga ve 1,5 metrenin üzerinde olan 'profesyonel dalga'. Havuzda sörf yapmak isteyenler ise bir saat için 50 euro ödemek zorunda.


©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.