HOLLANDA

Hollanda'da bir Türk vatandaşı uyum yasası ile ilgili açtığı davayı kazandı

Danıştay, 1 Ocak 2022’den önce Hollanda’ya gelen ancak oturum kartını daha sonra alan kişilerin uyum programından muaf tutulması gerektiğine karar verdi.

Abone Ol

Hollanda‘ya 2021 yılında gelen fakat oturum kartlarını 2022 yılında alan kişiler belediye tarafından uyum yasası programına tabi tutuluyor. Programa katılmayanlara ceza kesiliyor. Bu anlamda Danıştay, resmi yollarla 1 Ocak 2022’de önce Hollanda’ya gelen ancak oturum kartını 2022 yılında alan kişilere ilişkin önemli bir karara imza attı. Danıştay’a göre bu kişiler Hollanda’da uygulanan uyum yasası programından muaf tutulmak zorunda.

Konuyu müvekkili adına yargıya taşıyan Avukat İsmet Özkara, sonhaber.eu’ya yaptığı açıklamada, kararın emsal teşkil ettiğini belirtti.

Programa katılmayana ceza!
Dava 2021 yılında Türkiye’den resmi yollarla gelen, Hollanda’da da resmi makamlara yaptığı oturum başvurusundan sonra oturum kartını 2022 yılında alan bir kişi ile ilgili gelişti.

2022 yılında belediye ve DUO bu kişinin uyum yasasına tabi olduğuna ve hazırlanan 3 yıllık bir programa katılması gerektiğine karar verdi. Bunun üzerine Belediye ve DUO’nun vermiş olduğu karara itiraz edildi. Ancak belediye ve DUO karara itiraz etme hakkı olmadığını belirtti.

Avukat İsmet Özkara, “Belediye ve DUO bu karara itiraz edemezsin dedi. Enteresan bir şekilde bazı mahkemeler de bunun bilgilendirme olduğunu belirterek, yargı yolunun kapalı olduğuna karar verdi. Ancak belediyenin gönderdiği açıklamalar bunun bir bilgilendirmeden çok ‘karar’ olduğunu gösteriyordu. Nitekim bu plana uymayanlara belirli yaptırımlar ve para cezaları kesildiği de açıkça belirtiliyordu. Buna karşı biz de Yargıya başvuru yaptık.” dedi.

Yargıtay’da görülen davada hakim belediyenin “itiraz hakkı yoktur” kararını bozdu ve yargı yolunun açık olduğuna karar verdi.

Emsal karar
Bu sayede davanın Danıştay’a intikal ettiğini belirten Özkara, “Danıştay, 1 Ocak 2022 yılından önce oturum hakkı elde etmiş olan kişilerin, oturum kartları 2022 yılında gelmiş olsa dahi, uyum sınavından muaf olduklarına hükmetti.” açıklamasını yaptı. Özkara bu kararın emsal teşkil ettiğini vurguladı ve aynı durumda olan kişilerinde bu karardan faydalanabileceğini belirtti.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.