HOLLANDA

Hollanda’da bugün sıcaklıkların artması ile 'smog' riski de artacak!

Abone Ol

Bugün sabah saatlerinden itibaren Hollanda’nın genelinde sıcaklıklar 30 dereceyi görmeye başladı. Saat 08:40 civarında Veluwe bölgesinde 27,3 derece ölçülürken saat 09:30 civarında Zuid-Holland, Noord-Brabant ve Gelderland bölgelerinde 30 derecelerin ölçüldüğü haberleri gelmeye başladı.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) bugün yaşanan aşırı sıcakla birlikte şehirlerde smog riskinin artacağını açıkladı. 

Sıcaklıklar akşam saatlerine kadar düşmeyecek
Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü KNMI Salı günü görülecek aşırı sıcak nedeniyle uyarı seviyesini turuncuya çıkarttı.

Dün sosyal medya hesabı üzerinden yapılan bir paylaşımda, Salı günü ülkenin güney, orta ve doğu kesimlerinde görülecek aşırı sıcak dalgası nedeniyle uyarı seviyesinin “turuncuya” çıkartıldığı bildirildi.

Enstitünün tahminlerine göre Salı günü (19 Temmuz 2022) ülkenin kuzey kesimlerinde sıcaklıklar 32 ila 36 derece arasında seyredecek. Orta, güney ve doğu kesimlerinde ise 38 ila 39 derece arasında olacak. Bu nedenle sabah saat 11:00’den akşam saatlerine kadar, özellikle bu üç bölge için uyarı kodu “turuncu” olacak.

Noord-Holland, Flevoland, Friesland ve Groningen bölgeleri için sarı kodlu uyarı geçerli olacak.

Akşam saatlerinde ülkenin kuzeyinde sıcaklıklar 25 ile 30 derece arasında, güneyde ise 30 ila 35

Smog nedir? Zararları nelerdir?
"Kir bulutu" olarak bilinen smog İngilizce, smoke (duman) ve fog (sis) sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir kelime. Atmosferde üstteki hava tabakalarının yere yakın hava tabakalarından daha sıcak olması ve bu nedenle aşağı doğru baskı yapması ile oluşur. 

Yer seviyesindeki sıcaklık yükseldikçe, azalması gerekiyor ancak artmaya devam ediyor. Bu şekilde hava kütlesi yukarı doğru değil aşağı doğru hareket eder ve taşıdığı bütün kirleticiler insanların soluma mesafesinde yer almaya başlar. Rüzgarın da azalması nedeniyle tüm kirli hava yer seviyesinde kalır.

Bu havanın solunmasıyla beraber sülfür dioksit, sülfirik asit dumanı, karbondioksit, karbonmonoksit, florid gazları başta olmak üzere birçok toksik kimyasala maruz kalma riski artar.

Smog gözleri, boğazı, burnu tahriş edebilir, kalp ve akciğer sağlığını olumsuz etkiler ve uzun süre maruz kalındığında akciğer kanserini dahi tetikleyebilir.

Smog; ileri yaştakiler başta olmak üzere, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akut ve kronik bronşial astım, solunum yolu komplikasyonları ile seyreden kronik hastalığı olanlarda hastalığı şiddetlendirebildiği gibi erken ölümlere de yol açabiliyor. derece arasında seyredecek.

Foto: Tomas Hertogh - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın