Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Hollanda’da çalışanların merakla beklediği tatil parası ödemeleri yaklaşıyor. Ülkede her çalışanın, brüt yıllık maaşının en az yüzde 8’i oranında tatil parası alma hakkı bulunuyor. Ancak çalışanın eline geçecek net tutar, gelir seviyesine ve uygulanan vergi oranına bağlı olarak değişiyor.

Tatil parası nasıl hesaplanıyor?
Çalışanlar, her yıl haziran ayından bir sonraki yılın mayıs ayına kadar tatil parası biriktiriyor. Çoğu işveren ödemeyi mayıs ayında yaparken, bazı durumlarda ödeme haziran ayına da sarkabiliyor. Ayrıca bazı çalışanlar, tatil parasını her ay maaşlarına ek olarak aldıkları için bu dönemde ekstra ödeme almıyor.

  • Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Tatil parası, brüt yıllık maaşın yüzde 8’i üzerinden hesaplanıyor.
Örneğin, aylık 3 bin euro brüt maaş alan bir çalışanın yıllık geliri 36 bin euro olur. Bunun yüzde 8’i, yani 2 bin 880 euro brüt olarak tatil parasıdır. Ancak bu tutar üzerinden özel bir vergi oranı uygulanıyor.

Vergi oranları ve net ödeme
Tatil parası, "bijzonder tarief" adı verilen özel vergi oranlarına tabi. 2024 yılı için uygulanan oranlar şöyle:

  • 38.441 euroya kadar olan gelirlerde: %35,82
  • 38.441 ile 76.817 euro arası gelirlerde: %37,48
  • 76.817 euro üzeri gelirlerde: %49,5

Örneğin, brüt 2 bin 880 euro tatil parası alan bir çalışanın eline yaklaşık 1.800–1.850 euro net geçiyor.
Genel vergi indirimleri (örneğin heffingskorting) bu net tutarı etkileyebilir, ancak bu indirimler genellikle aylık maaş ödemelerinde uygulandığı için tatil parasında ayrıca bir etkisi olmuyor.

Hollanda'da düşük gelirli ailelere ücretsiz toplu taşıma kartı Hollanda'da düşük gelirli ailelere ücretsiz toplu taşıma kartı

Tatil parasını etkileyebilecek diğer faktörler
Tatil parası sadece maaşa dayanarak hesaplanır. Kâr payı (winstuitkering) veya yıl sonu primleri bu hesaplamaya dahil edilmez. Ancak fazla mesai ücretleri (overuren) tatil parası hesaplamasına dahil edilir.

Son bir yılda uzun süreli hastalık, ücretsiz izin veya düşük maaşla çalışılmışsa, biriken tatil parası da buna bağlı olarak daha düşük olabilir.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Unsplash (Arşiv)