Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Hollanda’da yayımlanan Ulusal Müslüman Ayrımcılığı Araştırması, ülkedeki Müslümanların uzun süredir yaşadığı yapısal ayrımcılığı gözler önüne serdi. Araştırmaya göre Müslümanlara yönelik önyargı ve ayrımcılık, toplumda yaygın, kalıcı ve normalleşmiş durumda. Araştırmanın ardından Hollanda’daki en büyük Müslüman çatı kuruluşu olan CMO (Hollanda Müslüman Kuruluşları İstişare Organı) bir açıklama yayımlayarak hükümete tepki gösterdi. 

CMO, ayrımcılığın münferit olaylardan ibaret olmadığını, kamu politikalarına, kurumlara ve toplumdaki algılara sirayet etmiş bir sorun olduğunu vurguladı.

Açıklamada, devlet kurumlarının yıllardır Müslümanları sistematik şekilde hedef aldığı ifade edildi. Bu durumun örnekleri arasında camilere yönelik gizli soruşturmalar, vergi dairesinin ayrımcı uygulamaları (örneğin Toeslagenaffaire skandalı), etnik profil oluşturma ve yurt dışındaki mal varlıklarına yönelik ayrımcı soruşturmalar gösterildi. Ayrıca, meclis tartışmalarında Müslümanların hedef alınması ve ayrımcı yasa teklifleri de eleştirildi.

Hükümete açık çağrı
CMO, hükümetin bu konuda açık bir tavır almasını istedi. Yapılan açıklamada, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı, Adalet ve Güvenlik Bakanı ile Ayrımcılıkla Mücadele Koordinatörü’ne çağrıda bulunularak, yayımlanan raporun dikkate alınması ve somut adımlar atılması talep edildi.

Hollanda’da her altı kız öğrenciden biri okulda uygunsuz davranışla karşılaşıyor Hollanda’da her altı kız öğrenciden biri okulda uygunsuz davranışla karşılaşıyor

CMO Başkanı Drs. Muhsin Köktas, Müslümanların eşit yurttaşlar olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak, hükümetin bu ayrımcılığı inkâr etmek yerine çözüm için Müslüman toplumu dinlemesi gerektiğini belirtti. 

Köktas, "Yıllardır kurumlar eliyle uygulanan bu yapısal ayrımcılık, sadece Müslümanların devlete olan güvenini zedelemekle kalmıyor; toplumsal barışı ve birlikte yaşamı da tehdit ediyor" dedi. 

Ayrıca, Müslümanların maruz bırakıldığı bu ayrımcılığın yalnızca raporlarla tespit edilmesinin yeterli olmadığını belirten Köktaş, somut politika değişiklikleri ve samimi bir diyalog süreci başlatılması gerektiğini ifade etti.

Köktaş, ayrımcılıkla mücadelenin, Müslümanların güvenini yeniden inşa etmenin tek yolu olduğunu vurguladı.
©Sonhaber.eu