HOLLANDA

Hollanda’da çocuklar arasında artan ölümcül streptokok enfeksiyonu endişe yarattı

Abone Ol

Den Haag’daki Juliana Çocuk Hastanesi, diğer altı hastane verileri ile birlikte yaptığı bir incelemede endişe verici sonuçlara ulaştı. Hastane Hollanda’da bu yıl normalden daha fazla sayıda çocukta A grubu streptokok bakterisi kaynaklı ciddi enfeksiyon tespit edildiğini açıkladı.

Hastane yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre bu yılın ikinci çeyreğinde 28 çocukta sözü edilen bakteri kaynaklı ciddi enfeksiyon vakası tespit edildi. Enfeksiyon kapan çocukların özellikle 5 yaş altı gruptakiler olduğu belirtildi. Hollanda’da 2018’de 2 ve 2019 yılında da 9 çocukta streptokok enfeksiyonu tespit edilmişti.

Hastanenin elde ettiği verilere göre korona önlemlerinin kaldırılmasının ardından bu yıl ciddi derecede A grubu streptokok enfeksiyonu geçiren toplam 61 çocuk, hastaneye kaldırıldı. Bu çocuklardan beşi hayatını kaybetti.

RIVM bu durumu şu şekilde açıklıyor “Korona salgını sırasında önemli ölçüde daha az vaka bildirildi. Korona önlemleri nedeniyle okulların ve kreşlerin kapatılması nedeniyle çocuklar buna daha az maruz kaldı. Ancak önlemler kaldırıldıktan sonra hastalığa yakalanma riski giderek arttı”

Den Haag’daki Juliana Çocuk Hastanesi doktoru Mirjam van Veen de bu yönde yaptığı açıklamasında enfeksiyonların daha çok 5 yaş altı çocuklarda görüldüğünü belirtti. Çocuk doktoru konuun daha fazla araştırılması gerektiğini vurguladı.

Genellikle antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor
Doktor Mirjam van Veen basına yaptığı açıklamada, normal şartlarda yaz döneminde enfeksiyon sayılarında azalma olmasının beklendiğini ancak bu yıl artışın devam ettiğini gördüklerine dikkat çekti. 

Çocuk doktoru şuana kadar görülen enfeksiyon vakalarında sadece A grubu streptokoklara rastlandığını, farklı bakterilerden söz edilmediğini de sözlerine ekledi.

Ebeveynler daha dikkatli olmalı


Genellikle antibiyotiklerle tedavi edilebilen bir enfeksiyon türü olan bu hastalıkta, farklı hastalıkların etkisinde olan çocuklarda daha ağır seyretmekte. Örneğin suçiçeği geçiren bir çocukta bakteri açık yaralardan vücuda girebiliyor. Grip geçiren bir çocuğun vücuduna giren bakteri, hastalığın ciğerlere nüfus etmesini ve daha hızlı ilerlemesini sağlayabiliyor. Bu gibi durumlarda antibiyotikler yeterli kalmıyor.

Çocuk doktoru Mirjam van Veen ailelere çocukları konusunda daha “uyanık” olmaları uyarısını yaparken, örneğin uzun süreli gribal enfeksiyonlar, suçiçeği sonrasında yeniden hastalanma veya ciltte iltihaplanma gibi durumlarda doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

A grubu streptokok bakterisi 


Özellikle kış aylarında sık karşılaştığımız boğaz enfeksiyonlarının pek çoğu viral etkenlerden (rhinovirus, adeno-virus ve diğerleri) kaynaklanıyor. Sadece yüzde 5-10’unda etken bakteriler oluyor ve bunların arasında en sık karşılaşılan bakteri, A grubu beta hemolitik streptokoklar. En sık 5-12 yaş arası çocukları etkiliyor. 

Direkt olarak insandan insana tükürük ve burun salgılarının damlacık yoluyla aktarılması yoluyla bulaşıyor. Bu nedenle kalabalık ortamlarda bulaşması kolaylaşıyor, okullarda ve aile içinde bireyler arasında yaygın olarak geçiş yapıyor. Enfekte kişinin salgılarının bulaştığı gıdaların tüketilmesi ile de bulaşabilmesi mümkün.

A grubu streptokok enfeksiyonlarının çoğu zararsız ancak bazen daha ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Örneğin deri altı dokusunda, eklemlerde, akciğerlerde bir enfeksiyon meydana gelebiliyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.