Hükümet tarafından yapılan açıklamada, Temsilciler Meclisinin isteğinin uygulanabilmesi için bir araştırma başlatılacağı belirtildi.





Hollanda Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Wouter Koolmees Türkler için dil ve uyum sınavı tekrar zorunlu olacağından umutlu olduğunu söyledi, ancak aynı zamanda yasal olarak karmaşık olduğunuda belirtti.





AB ülkeleri arasında ilk olarak Hollanda, 15 Mart 2006 tarihinde, yurtdışından Hollanda'ya gelmek isteyen yabancılar için 'dil ve uyum' sınavını getirmişti.





Ancak, Ankara Antlaşmasının 9'uncu maddesi (eşitlik ilkesi) ve Ortaklık Konsey Kararı 1/80, 13'üncü maddesine göre, Türkler için dil ve uyum sınavını zorunlu hale getirilmesini yasaklamaktadır.





Hollanda'nın aile birleşimindeki en büyük engel olan 'yurtdışı dil ve uyum sınavı' 2011 tarihinden itibaren Türk vatandaşları için kaldırılmıştı.





Koalisyon ortakları Demokratlar 66 (D66) ile Hıristiyan Demokrat (CDA) Partisi sürekli baskı yaparak Türkler için yeniden dil ve uyum sınavını zorunlu hale getirmek istemeleri hükümeti harekete geçirdi. Hükümetin konuyla ilgili araştırma başlatılacağı belirtildi.





Bakan Koolmees, son yıllarda Hollanda'ya sığınma talebinde bulunan Türklerin sayısında artış gözüktüğünü bildirdi. Yeni gelenler bir an önce Hollandaca konuşabilmeli ve iş bulup çalışması gerektiğini söyledi.





Hollanda'ya gelmek isteyen yabancılar için uygulanan 'dil ve uyum’ sınavınının 2021’den itibaren Türklere’de uygulanması gerektiği bildirildi.





WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın





©SONHABER.EU

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!