Hollanda İstatistik Ofisi’nin (CBS) salı günü yayınladığı bir analize göre düşük gelirli kişilerin obez ve diyabet hastası olma olasılığı, toplumun diğer kesimlerine göre daha yüksek.
CBS tarafından yayınlanan ve Sağlık Araştırması’ndan elde edilen rakamlara dayandırılan analize göre 2021 yılında, 18 yaş ve üzeri nüfusun yarısı fazla kiloluydu. Analizde düşük gelirin altında yaşayanlarda “fazla kilo, ciddi aşırı kilo (obezite) ve diyabet” durumlarının görülme oranının, yüksek gelirli yetişkinlere göre daha yaygın olduğu belirtildi.
Fazla kilolu ve uzun süreli düşük gelire sahip kişilerde tip 2 diyabet olma olasılığının daha yüksek olduğu belirtilen analizde, bu durumun vücudun artık insüline duyarlı olmamasına yol açtığı ve glikozun kanda emilmesini zorlaştırdığına dikkat çekildi.
Tip 2 diyabet formu fazla kilolu olmak ve sağlıksız beslenmeyle artıyor. Tip1 diyabette ise farklı bir durum yaşanıyor. Tip1 diyabette vücut artık insülin üretmiyor ve bu durum kişinin hayatının herhangi bir döneminde, yediklerinize bağlı olmadan da ortaya çıkabiliyor.
Yüzde 60 aşırı kilolu, yüzde 20 obez
2021'de Hollanda'daki yetişkinlerin yarısı fazla kiloluydu. Yine aynı yıl yetişkinlerin yüzde 5'inde tip 2 diyabet bulunuyordu. Araştırma, düşük gelirli kişilerin yüzde 19'unun obez olduğunu bu insanların yaklaşık dörtte birinin ise tip 2 diyabet hastası olduğunu ortaya çıkarttı.
Araştırmada ortaya çıkan bir başka sonuç ise üst üste dört yıldan fazla bir süre düşük gelirle yaşamak zorunda kalan yetişkinlerde görüldü. Bu gruptaki kişilerin yarısından fazlası aşırı kiloluydu. yüzde 11'i ise tip 2 diyabet hastasıydı.
Ortaya çıkan sonuçlara göre “fazla kilo” erkeklerde, kadınlardan daha yaygın. Erkeklerin yüzde 53'ü ve kadınların yüzde 47'si “fazla” kilolu. Erkeklerin yüzde 41’i ve kadınların yüzde 31 “orta derecede fazla” kilolu ve kadınların yüzde 12 ile erkeklerin yüzde 17’si “aşırı” kilolu.
Raporda belirtilen verilere göre; uzun süre düşük gelir eşiğinin altında gelire sahip yetişkinlerin yüzde 60'ı aşırı kilolu, yüzde 40'ı orta derecede kilolu ve yüzde 20'si obez. Ek olarak, tip 2 diyabet hastalığı düşük gelirlilerde yüzde 9 ve uzun süre düşük gelirle yaşamak zorunda olanlar arasında yüzde 10 düzeyinde.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.