HOLLANDA

Hollanda’da eğitim uzmanları cito sınavlarının ileri yaşlarda yapılmasını tavsiye etti

Abone Ol

Hollanda’da sekizinci gruba giden çocuklar ileriki yaşamlarında hangi alanda daha başarılı veya gideceği bir sonraki okulun hangisi olabileceği konusunda karar verebilmek için Cito sınavına tabi tutulmakta. İlk ve Orta Öğretim Bakanı Dennis Wiersma ise bu sınavın 8’inci grup sonunda değil de daha sonraki yaşlarda yapılabileceğini savunuyor. 

Çocukların vmbo, havo veya vwo’ya gitmesinin yolunu açan cito sınavı ve eğitim sistemi ile ilgili Algemeen Dagblad gazetesine açıklama yapan Bakan Wiersma, tüm çocukların kendilerinden en iyi şekilde performans sağlayabilmeleri için, eşit şartlara sahip olması gerektiğini dile getirdi.

Mevcut eğitim sisteminde 8’inci gruptaki çocuklar, okul tavsiyesiyle birlikte vmbo, havo veya vwo 'ya gitme seçimini belirleyebilmek için son bir sınava giriyorlar. 

Uzmanlara göre, erken dönemde yapılan bu seçimin eşit olmayan eğitim fırsatlarına yol açıyor. Bunun yanı sıra çocuklar ileri yaşlarda seviye veya okul sıralamasını değiştirerek gitmek istedikleri yere doğru daha zorlu ve uzun bir yol kat etmek zorunda kalıyor.

Bakan Wiersman bu konuda şu açıklamayı yaptı: "Daha sonra seçim yapmak da dahil olmak üzere birçok alanda geniş kapsamlı seçimler yapmaya hazırlıklı olmalıyız. Bana kalırsa bununla başlayacağız ama soru şu: Bu ne kadar çabuk yapılabilir? Şimdi seçenekler üzerinde çalışıyorum. Bu sonbaharda bunun hakkında daha fazla şey duyacaksınız. “

Final yerine yatay geçiş sınavı 
Eğitim Konseyi geçen yıl 8. gruptaki sınavın iptal edilmesini ve seçim anının üç yıllık bir geçiş dönemi sonrasına ertelenmesini tavsiye etti.  Bakan Wiersma'nın seçim prosedüründe böyle bir yenilemeyi düşünüp düşünmediği ise henüz net değil. 

Koalisyon anlaşmasında da 'her öğrencinin yeteneği göz önünde bulundurularak' geniş kapsamlı ve daha uzun süreli geçiş dönemine karar verildi, ancak henüz somut planlar yapılmadı. 

Varılan anlaşmaya göre 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren final sınavı yerine yatay geçiş sınavı yapılmasına karar verilmişti. Öğrenciler bu sınava Şubat ayında girerek ardından Mart ayında bir ortaokula kaydolabilecekler. Sonuç olarak, tüm öğrenciler, tercih ettikleri okulda ve kendilerine en uygun seviyede yer almak için eşit şansa sahip olacaklar.

Foto: Eliott Reyna - Unsplash 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın