HOLLANDA

Hollanda’da en fazla kaçak sigara tüketen şehirler belli oldu

Sigaraya gelen zamla birlikte ülkeye sokulan kaçak sigaralar da arttı. Son veriler Hollanda'da en fazla kaçak sigara tüketilen şehirleri ortaya çıkarttı.

Abone Ol

Bu yıl 1 Temmuz'dan itibaren süpermarketlerde sigara satışı durduruldu. Tütün ve tütün ürünlerine gelen zamlar ise sınır ötesi alışverişi artırıyor. Son veriler, ülkede kaçak sigara kullanımının da yükseldiğini gösteriyor. Kaçak sigara tüketiminin en fazla olduğu ilk üç şehir Nijmegen, Alphen aan den Rijn ve Schiedam olarak belirlendi.

Kaçakçılık arttı
Mart 2024'te gümrük yetkilileri, Rotterdam limanında piyasa değeri 6,5 milyon euro olan 27 milyon kaçak sigara ele geçirdi. Temmuz ayında yapılan bir başka denetimde ise piyasa değeri 3,9 milyon euro olan 6 milyon sigara ve 4 bin 500 kilo tütün (shag) ortaya çıkarıldı.

Rotterdam limanında sık sık büyük miktarlarda kaçak sigara yakalansa da, bölgede daha küçük çaplı kaçak sigara ticareti de artıyor. Eylül ayında Schiedam'da bir garajda kutular içinde 400 bin kaçak sigara ele geçirildi.

Kaçak sigara tüketiminde ilk sıralarda yer alan şehirler
Ulusal Kaçakçılık Monitörü'ne göre kaçak sigara kullanımının en yüksek olduğu ilk üç şehir şunlardır: Nijmegen (yüzde 43,5), Alphen aan den Rijn (yüzde 40,2) ve Schiedam (yüzde 38,7). Schiedam’dan sonra dördüncü sırada Vlaardingen (yüzde 37,6) ve beşinci sırada da Spijkenisse (yüzde 35,8) yer alıyor.

Dört büyük şehirde ise sıralamalar şu şekilde: Den Haag yüzde 31,9 ile 12’nci, Amsterdam yüzde 31,5 ile 13’üncü, Utrecht yüzde 25,2 ile 24’üncü ve Rotterdam yüzde 22,9 ile 29’uncu sırada yer alıyor.
Gümrük araştırmaları ayrıca, Hollanda’da içilen sigaraların dörtte birinin ya yurtdışından getirildiğini ya da yasa dışı olarak üretildiğini gösteriyor.

Sınır ötesi alışveriş seferleri
Hollanda’da bir dükkanda bir paket tütün 25,70 euro, bir paket sigara ise 11 euroya satılıyor. Ancak Almanya’ya gidildiğinde bu fiyatlar yarı yarıya düşüyor. Bu durum, birçok kişiyi sınır ötesi alışveriş yapmaya yönlendiriyor. Hatta bu durumu ticarete çevirenler bile var. Rotterdam’dan kalkan otobüsler, sigara ve tütün stoklamak isteyen tiryakileri 40 euroya Almanya ve Lüksemburg’a götürüyor.

Uygulanan gümrük kurallarına göre her yolcu, bir AB ülkesinden en fazla dört karton sigara getirme hakkına sahip. Bu miktarın üzerinde getirilen ürünler kaçakçılığa girmekte.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Schiedam belediyesi

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.