HOLLANDA

Hollanda’da evlilik ve iş yoluyla oturum vaadiyle Türkleri dolandıranlar arttı

Hollanda’da kendini danışman olarak tanıtarak evlilik veya iş üzerinden oturum vaadiyle insanları kandırıp binlerce eurosunu alan dolandırıcılar çıktı.

Abone Ol

Hollanda’da türeyen hayali arabulucular, insanların hayatını karartıyor. Kendisini avukat veya danışman olarak tanıtan bu kişiler, Hollanda’da iş yoluyla ya da evlilikle oturum vaadi vererek insanları kandırıp paralarını alıyor, ardından ortadan kayboluyor. Avukat İsmet Özkara, bu dolandırıcılara dikkat çekerek, oturum alma vaadiyle kandırılan kişilerin binlerce euro dolandırıldığını ve sosyal medyada kendine kurban arayan bu kişilere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Özkara, IND’nin dolandırıcılığı fark ettiğinde oturum almak isteyen kişiyi sınır dışı ettiğini, bu kişinin iki yıl boyunca Schengen Bölgesi’ne girişinin yasaklandığını ve belgede sahtecilik iddiasıyla dava açıldığını belirtti.

Sonhaber.eu’ya açıklamalarda bulunan Özkara, dolandırıcıların IND’nin dosya takip süresi olan ve başvuru yapan kişiye verilen üç aylık geçici oturum süresini kullandığını vurguladı. "Oturum tacirleri", kişi mağdur olduğunu fark etmeden ortadan kayboluyorlar.

Nasıl hareket ediyorlar?
İsmet Özkara, bu dolandırıcıların genellikle Türk kökenli olduğunu ve oturum almak isteyen kişilere tanıdıklar veya sosyal medya aracılığıyla ulaştığını belirtti.

Dolandırıcılar, oturum alma konusunda iki yöntem kullanıyor: Birincisi, ticari oturum başvurusu yapmak, ikincisi ise Hollanda’da bir kişiyle evli ya da beraber yaşıyor gibi göstermek.

Her iki yöntemde de dolandırıcılar başvuruları oturum almak isteyen kişi adına yapıyor. Ancak oturum iptal olduğunda, özellikle iş üzerinden yapılan başvurularda dolandırıcıların isimleri bilinmediği için başvuru yapan kişi mağdur oluyor.

Hayali şirket üzerinden oturum vaadi

Özkara, iş üzerinden yapılan başvurularda dolandırıcıların şöyle çalıştığını belirtiyor: “Örneğin bir müvekkilimde, sanki bir şirketi varmış gibi oturum başvurusu yapılmış. IND bu başvuruyu inceleyene kadar üç ay geçici oturum vermiş. Bu süre zarfında kişi Hollanda’da kalmaya devam etmiş. IND’nin araştırmasında şirketin var olmadığı yani hayali bir şirket olduğu anlaşılmış ve müvekkilimin oturumuna red cevabı gelmiş. Ddolandırıcılar 3 aylık süre bitiminde aynı isimle yeniden başvuru yapmış. Yani süreyi uzatmışlar. Müvekkilimin ise tüm bu olanlardan son anda haberi olmuş ve müvekkilimin oturumu iptal edilmiş.”

Hayali evlilikler
Evlilik yoluyla oturum alma yönteminde, oturum başvurusu yapan kişi Hollanda’da biriyle evli gibi gösteriliyor. Özkara, bir müvekkilinin bu dolandırıcılığa maruz kaldığını şu şekilde açıklıyor: "Bir müvekkilim, Bulgar bir kadınla evli olarak gösterilerek başvuru yapılmış. Başvuru sırasında kadının kimlik bilgileri de verilmiş. IND başvuru yapan kişiye geçici oturum, Türkiye’ye gidip gelebilme ve çalışma izni veriliyor. Ancak başvurudan 4-5 ay sonra bu kadın hiçbir yerde bulunamıyor. Başvuruya aracılık eden kişi de ortada yok. Dolayısıyla kişinin oturum hakkı iptal ediliyor."

Özkara, bu tür durumlarda oturumun iptal edilmesinin yanı sıra, IND’nin belgede sahtecilik iddiası ile savcılığa başvurma riski olduğunu da ekledi.

Sosyal medya ve tanıdıklar aracılığıyla dolandırıcılık
Dolandırıcılar genellikle sosyal medya veya tanıdıklar aracılığıyla kurbanlarını buluyor. Özkara, oturum başvurularının artık "merdiven altı ticaret" haline geldiğini belirtirken Bir yerde şebekeleşmişler ve bana gelen davalarda bu kişilerin hepsinin Türk olduğunu gördüm. Bu oldukça zarar verici bir durum” yorumunu yaptı.

Oturum başvurusu iptali ve itiraz süreci
Oturum başvurusu iptal edilen kişiler, genellikle 24 saat içinde Yıldırım Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulunmadıklarında sınır dışı ediliyor. Ancak çoğu zaman mağdurlar durumu çok geç fark ediyor. Özkara, bu kişilerin Avrupa Birliği’ni terk ettikten sonra iki yıl boyunca Schengen Bölgesi'ne girişlerinin yasaklandığını belirtti.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Arşiv

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.