Merkezi İstatistik Bürosu CBS, 2023 yılında toplam 125 kişinin cinayet veya kasıtlı öldürme sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son on yıl içinde (2014-2023) Hollanda'da her yıl ortalama 129 kişi hayatını kaybetti. Verilere göre erkek kurbanların sayısı son 25 yılda neredeyse yarıya indi ancak kadın kurbanların sayısı erkeklere kıyasla daha yavaş bir hızda düşüyor. 

Kadınlarda faillerin yüzde 54’ü (ex) partner
Kadın kurbanların yüzde 85'inden fazlası tanıdıkları biri tarafından öldürüldü. Erkeklerde ise bu oran yüzde 45. 2014 ile 2023 yılları arasında, kadın kurbanların yüzde 96'sında polis, (şüpheli) bir faili tespit etti. Bu kadınların yarısından fazlası (%54) mevcut veya eski partnerleri tarafından öldürüldü. 20 ile 60 yaş arasındaki kadınlarda bu oran %70'e çıkıyor. 

Kadınların beşte biri bir aile üyesi tarafından öldürüldü. Kadın kurbanlar genellikle kendi evlerinde bıçakla veya boğularak öldürüldü.

Erkeklerde her 3 failden biri kurbanın yakını
Erkeklerde, vakaların %87'sinde bir fail tespit edildi. Bu (şüpheli) failin, vakaların üçte birinden fazlasında kurbanın bir tanıdığı olduğu belirlendi. Erkek kurbanların neredeyse sekizde biri, suç örgütleri arasındaki hesaplaşmalar sonucu öldürüldü. Erkeklerin dörtte üçü ateşli silah veya bıçakla öldürüldü.

Çocuk kurbanların failleri ebeveynleri
2014 ile 2023 yılları arasında, 10 yaşından küçük 61 çocuk öldürüldü. Bunlardan 35’i erkek ve 26’sı kız çocuğuydu. Bu çocukların neredeyse tamamı (54 çocuk) babası veya annesi tarafından öldürüldü.

En çok kurban Hollanda'nın üç büyük şehrinde
2023 yılında işlenen cinayetlerin yarısı, 100 binden fazla nüfusa sahip belediyelerde gerçekleşti. 2023 yılında Rotterdam'da 12, Amsterdam'da 10 ve Den Haag’da 9 kişi cinayete kurban gitti. 2022 yılında da Rotterdam, en fazla cinayetin işlendiği şehir olmuştu.
©Sonhaber.eu

Hollanda’da UWV 3 bin kişiye 1000 euroya kadar geri ödeme yapacak Hollanda’da UWV 3 bin kişiye 1000 euroya kadar geri ödeme yapacak

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş