HOLLANDA

Hollanda’da geçici taşeron işçilerin sözleşme kuralları değişiyor

Abone Ol

Temmuz ayı birçok konuda değişim ayı olarak görülüyor. Bunların başında asgari ücretler ve dolayısıyla net maaş miktarları özellikle çalışan kesimin en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Ancak bir önemli değişiklik geçici taşeron işçilerin (Uitzendkrachten ) dahil olduğu toplu iş sözleşmesi kurallarında yapılacak.

1 Temmuz 2023'ten itibaren toplu iş sözleşmesinde yapılacak değişiklikler şu şekilde sıralanıyor:
Çalışma saatleri ve planlama
Geçici işçiler artık kararlaştırılan çalışma saatlerinin dışında çalışmaya zorlanamayacak. İşveren ile işçi arasında herhangi bir sabit çalışma saati kararlaştırılmamışsa bu saatler, işçi ile yapılacak görüşmeye göre işçinin de rızası alınarak değiştirilebilecek.

İş tecrübesi 
İşinde tecrübesi olan taşeron işçiler yeni bir işe başvurduğunda en düşük maaştan çalıştırılamayacak. 

Geçiş ücreti 
Taşeron işçiler sözleşmenin feshinden sonra bir geçiş ödemesi (Transitievergoeding) alma hakkına sahip olacak. Ödemenin yapılmaması halinde işçi takip eden bir yıl içinde bu ücreti yine de talep etme hakkına sahip olacak. Daha önceden bu süre 3 aydı. Geçiş ödemesinin bir ay geçmesine rağmen ödemeyen işveren ise belirlenen miktarı yasal faizi ile ödemek zorunda kalacak. 

Kontrat yenileme
Aynı taşeron işçi ile aynı iş yerinde art arda yapılan sözleşmelerin süresi en az 4 ay olacak.

Hastalık, sakatlanma ve ücret ödemesi
Yargıtay kararıyla, 17 Mart 2023'ten itibaren geçici iş sözleşmesinde bitiş tarihi bulunan bir taşeron işçi, hastalandığı zaman sözleşme bitim tarihine kadar ücretli izin hakkı elde ediyor. 
Eğer sözleşmede geçici işçi düzenlemesiyle ilgili bir bitiş tarihi belirtilmemişse, geçici işçi hastalık durumundan iyileşme bildirimi yapılana kadar en fazla 2 yıl boyunca ücret hakkına sahip oluyor.  Bu yüzden, sözleşmede bir bitiş tarihi belirtmek önemli hale geliyor.

1 Temmuz 2023'ten itibaren, geçici işçinin, iş göremezlik durumuna düşmesi halinde ve geçici iş sözleşmesi devam ettiği sürece, ek maaş hakkına sahip olacak. bu durum hem geçici işçi düzenlemesi olan hem de olmayan sözleşmeler için geçerli olacak. 

Buna göre malullük durumunda kişiye ödenecek miktar;
• İş göremezliğin ilk 52 haftası için, zaman dilimine göre belirlenen maaşın yüzde 90’ı ve en az geçici işçiler için geçerli yasal asgari ücret kadar olacak. 
• 53. haftadan 104. haftaya kadar, zaman dilimine göre belirlenen maaşın yüzde 80'i kadar ödenecek.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.