Hollanda’da bulunan konut kredisi sağlayıcıları, ipotek faizi oranlarının düşüş trendine girdiğini belirtti. On yıllık sabit faiz oranı yüzde 3,78 ile son iki yılın en düşük seviyesine ulaştı

Avrupa ve ABD merkez bankalarının duyurduğu faiz indirimleri nedeniyle konut ipotek faiz oranları son birkaç aydır düşüş eğiliminde. Ancak şimdilik ekstra düşük oranlarla fiyat kampanyaları henüz başlamadı, çünkü konut ipotek sağlayıcıları birbirini izleyerek oranlarda büyük farklılıklar oluşmasını engelliyor.

De Hypotheker, 10 yıllık konut ipotek faizi oranının (Ulusal Konut İpotek Garantisi ile birlikte) yüzde 3,78'e düştüğünü bildirdi. De Hypotheker'in verilerine göre, kısa ve orta vadeli faiz sabitleme dönemlerine sahip ipotekler, özellikle ilk kez ev alanlar arasında popülerlik kazanıyor.

Yükselen faiz dönemi sona erdi
2022'de, ultra düşük faiz döneminin sonuna gelindi. 2022'nin başında, ortalama 10 yıllık konut ipotek faizi yüzde 1,11 seviyesindeyken, bu oran 12 ay içinde neredeyse dört katına çıkarak yüzde 4,27'ye yükseldi.

Ancak 2023'ün sonlarından itibaren sermaye piyasalarında faiz indirimleri konusunda yoğun spekülasyonlar yapıldı ve konut ipotek faizleri şimdi yapısal olarak düşüş eğilimine girmiş görünüyor.

Rekabet fiyatları düşürmüyor
Konut ipotek piyasasında rekabet yoğun, ancak bu ne yazık ki daha düşük oranlara yol açmıyor, diyor çeşitli konut ipotek aracılık firmaları. Bu durum, şu anda standart bir ipotekten elde edilen kârların küçük olmasından kaynaklanıyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Hollanda'dan sert adımlar: Süresiz sığınma hakkı kalkıyor, aile birleşimi zorlaşıyor Hollanda'dan sert adımlar: Süresiz sığınma hakkı kalkıyor, aile birleşimi zorlaşıyor

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş