Rotterdam Dünya Liman Günleri festivali başladı Rotterdam Dünya Liman Günleri festivali başladı

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) ve Kadastro'nun bildirdiğine göre, Haziran ayında mevcut konutların fiyatları, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,7 oranında arttı. Bu artış, son iki yılın en büyük artışı olarak kaydedildi.

Haziran ayında ev satın almak isteyenler, mevcut bir konut için ortalama 441.112 euro ödemek zorunda kaldı. Bu rakam, ev fiyatlarının bir önceki aya göre %1,3 daha pahalı olduğunu gösteriyor.

Konut piyasası uzun süredir oldukça sıkışık durumda; ev almak isteyenlerin sayısı, satılık evlerin sayısından çok daha fazla. Bu durum, fiyatların önemli ölçüde artmasına neden oldu ve potansiyel alıcılar genellikle talep edilen fiyatın üzerine çıkmak zorunda kaldı. Buna karşı yüksek konut kredisi faiz oranları nedeniyle fiyatlarda bir süreliğine düşüş yaşanmıştı.

Haziran 2023'ten itibaren ev fiyatları yeniden yükselmeye başladı. CBS'ye göre, Haziran 2024'te fiyatlar Temmuz 2022'deki zirveye göre %3,2 daha yüksekti. Fiyatların artmasının nedeni, konut eksikliğinin yanı sıra büyük maaş artışları ve koronavirüs döneminden kalan fazla birikimlerin birleşimi. Bu faktörler, insanların evler için daha fazla teklif verebilmelerini sağladı.

Satışlar düştü
Haziran ayında el değiştiren konut sayısı azaldı. Kadastro'ya göre, Haziran ayında 14.662 konut satıldı. Bu, bir yıl öncesine göre %12 daha az. 2024'ün ilk yarısında ise toplamda 92.383 konut satıldı, bu rakam bir yıl öncesine göre %9 daha fazla.

En yüksek seviye
Hollanda Emlakçılar Birliği (NVM), Temmuz ayı başında, sıkışık konut piyasası nedeniyle ikinci çeyrekte ev fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi. NVM'ye göre, geçen çeyrekte mevcut evlerin ortalama satış fiyatı 468.000 euro oldu. Bu, 2024'ün ilk çeyreğine göre %7,2 daha fazla.

Emlakçılar, bu artışı "olağanüstü" olarak nitelendiriyor çünkü bu büyüklükte bir artış, 1995'te ölçümlerin başladığı tarihten bu yana sadece bir kez daha meydana gelmişti. CBS verilerinin aksine, NVM verileri satın alma sözleşmesinin imzalandığı anı temel alıyor. Bu nedenle, emlakçılar trendleri genellikle daha erken tespit edebiliyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş