Hollanda’da konut fiyatları Haziran 2023'ten bu yana artmaya devam ediyor. Hollanda İstatistik Kurumu (CBS) ve Kadastro tarafından yapılan son açıklamaya göre konut fiyatları, bir önceki zirve olan Temmuz 2022'den bu yana geçtiğimiz ay yeni bir rekora ulaştı.

Hollanda’da 50 yıllık evli çift ötenazi ile hayatlarına son verdi Hollanda’da 50 yıllık evli çift ötenazi ile hayatlarına son verdi

Bu yıl Mayıs ayında konut fiyatları, bir önceki yıla göre ortalama yüzde 8,6, Nisan ayına kıyasla ise yüzde 1,1 artış gösterdi. Mayıs 2024'te mevcut bir konut için alıcılar ortalama 445.430 euro ödedi.
Yıllık bazda bakıldığında Mart ayında konut fiyatları yüzde 5,4, Nisan ayında ise yüzde 7,5 artmıştı.

Fiyatlar neden artıyor?
Yıllardır, ev satın almak isteyen kişilerin sayısı artsa da satılık konut sayısında yeterli artış yaşanmıyor. Bu durum, yaklaşık iki yıl öncesine kadar fiyatların önemli ölçüde artmasına ve potansiyel alıcıların genellikle satış fiyatının üzerinde teklif vermesine yol açtı.

CBS’e göre fiyatların şimdi yeniden artmasının nedenleri arasında, konut sıkıntısının yanı sıra son dönemdeki büyük maaş artışları ve korona döneminde vatandaşların yaptığı birikimlerin fazlalığı yer alıyor. Sendikalar, yükselen gıda fiyatları gibi maliyetleri karşılayabilmek için daha yüksek ücretlerin birçok çalışan için gerekli olduğunu söylüyor. Daha yüksek bir gelirle insanlar da bir ev için daha fazla teklif verebiliyor.

Satılan konut sayısı arttı
Sıkı arz ve oldukça yüksek fiyatlara rağmen, geçen ay daha fazla konut el değiştirdi. Kadastro’ya göre, 17.591 konut satışı gerçekleşti. Bu da Mayıs 2023'e göre yüzde 16,5 daha fazla konutun el değiştirdiği anlamına geliyor.

Bu yılın ilk beş ayında 77.721 konut satıldı, bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14'e yakın bir artış anlamına geliyor.

CBS baş ekonomisti Peter Hein van Mulligen ve ING daha önce konut fiyatlarının hızla yeni bir rekor kıracağını öngörmüştü. Hollanda Merkez Bankası (DNB) ve ABN AMRO, 2024 yılında fiyatların yüzde 6 oranında artacağını öngörmekte. DNB, artışların önümüzdeki yıl da devam edeceğini ve fiyatların 2025 yılında yüzde 4,1 oranında artacağını tahmin etmekte
©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş