Geçtiğimiz ay konut fiyatları, bir yıl öncesine göre ortalama yüzde 10,6 oranında daha yüksekti. Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) bu artışın son iki yılın rekoru olduğunu belirtti.

Temmuz ayında bir ev satın alanlar, bir önceki aya göre yüzde 1,4 daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldı. Temmuz ayında mevcut bir konutun ortalama satış fiyatı 457.000 euro'nun üzerindeydi.
Bu artışın büyük ölçüde maaş artışlarından kaynaklandığını belirten Rabobank ekonomisti Nic Vrieselaar, "Enflasyon düzeltmesi nedeniyle insanlar daha fazla kredi alabiliyor ve bu da konut fiyatlarının yükselmesine yol açıyor," açıklamasında bulundu.

Hollanda’da çocuk tacizi vakası: 19 kız çocuğunu taciz eden adam tutuklandı Hollanda’da çocuk tacizi vakası: 19 kız çocuğunu taciz eden adam tutuklandı

Vrieselaar, maaş artışının yanı sıra hükümetin gevşettiği kredi sağlama normlarının da mevcut konut fiyatlarına hızla yansıdığını belirtti.

Geçen ay konut fiyatları, Temmuz 2022'deki zirveye kıyasla ortalama yüzde 4,6 daha yüksekti. Vrieselaar bu durumu şu sözlerle açıkladı: "2022'deki zirvede, iki katı maaş ve yüzde 1,5 faiz oranıyla yaklaşık 400.000 euro'luk bir ipotek alabiliyordunuz; ancak şu anki yüzde 4,2 faiz oranı ve iki maaşla maksimum 425.000 euro'luk bir kredi alabilirsiniz."

Fiyatlar artmaya devam edecek
Temmuz 2022'de konut fiyatlarında yaşanan zirveden sonra bir düşüş yaşandı. Bu durum, artan ipotek faiz oranları nedeniyle alıcıların daha az borç alabilmesi ve daha az teklif vermesiyle ortaya çıktı. Ancak geçen yılın Haziran ayından bu yana konut fiyatları tekrar artmaya başladı.

Vrieselaar’a göre fiyatlar önümüzdeki dönemde artmaya devam edecek. Ekonomiste göre konut fiyatları, özellikle artan maaşlar ve düşen ipotek faiz oranları sayesinde daha da artacak. Vrieselaar, değişen kira yasası nedeniyle yatırımcıların kiralamak yerine evini satmayı tercih ettiğini, ancak bunun piyasada çok büyük bir değişiklik yaratmayacağı öngörüsünde bulundu.

Temmuz ayında daha fazla ev satıldı
Tapu ve Kadastro Dairesine göre, Temmuz ayında 18.610 konut satışı gerçekleşti. Bu, geçen yılın aynı ayına göre neredeyse dörtte bir oranında daha fazla. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, bu yılın Temmuz ayına kadar olan konut satışı yüzde 11 oranında artmış durumda.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş