Haber: Sedat Tapan
Hollanda Eğitimden Sorumlu Devlet Sekreteri, hakkında ‘nefret, ayrımcılık veya şiddete teşvik ettiği” iddiası bulunan hafta sonu okullarının kapatılmasını istiyor. Hükümet; antidemokratik düşüncelerin öğretildiği belirtilen hafta sonu okullarının en aşırı durumda kapatılmasını mümkün kılan ve Eğitim Denetleme Kurumu'nun müdahale etmesini olanak sunan bir yasa tasarısını salı günü sundu.
Hollanda Eğitimden Sorumlu Devlet Sekreteri Mariëlle Paul eğitim müfettişliğinin geçtiğimiz yıllarda radikal Selefi düşünceleri yaydığı iddia edilen cami okulları veya Çin devleti tarafından desteklendiği öne sürülen okullar gibi çeşitli hafta sonu okullarına müdahale edemediğini belirtti. Paul’a göre devlet, buralarda nefret, ayrımcılık ve şiddet teşvik edildiğine dair güçlü sinyaller olmasına rağmen neredeyse çaresiz kaldı.
Algemene Dagblad (AD) gazetesinde yer alan haberde, yeni yasa tasarısıyla, eğitim müfettişliğinin, gerektiğinde bu tür eğitim veren kurumlara müdahale etme yetkisine sahip olacağı belirtildi.
Bu kapsamda, çocukların boş zamanlarında bilgi ve beceriler kazandığı her türlü okul -örneğin Kuran kursları, hafta sonu okulları, özel ders kurumları veya gençlik organizasyonları- yasa çerçevesinde değerlendirilecek.
Yasa ihlali şüphesi durumunda, AIVD (İstihbarat ve Güvenlik Servisi), polis veya okulların kiralandığı yerlerin sahiplerinden gelen ihbarlar üzerine müfettişlik harekete geçebilecek. Müfettişler, yapılan ihbarın kimden geldiğini de göz önünde bulundurarak inceleme başlatabilecek.
Paul: Tehlikeleri görüyoruz
Devlet Sekreteri Paul, “Çocukların gelişimi için faydalı olabilir,” diyerek bu kurumların önemini vurgularken, nefret, ayrımcılık veya şiddet çağrısı yapan kurumlara karşı harekete geçmek gerektiğini belirtti.
Paul, bu yeni yasa girişiminin, Amsterdam’daki son olayların ardından daha da önemli hale geldiğini ifade etti. Amsterdam’da yaşanan şiddet olaylarına atıfta bulunan Paul, “Toplumun değerlerine sırtını dönen bireylerin oluşturduğu tehlikeleri görüyoruz,” dedi.
Yasa tepki çekti
Yasa tasarısı, dini kuruluşlar tarafından eleştirildi. Bazı dini gruplar, bu girişimin dini özgürlük haklarına aykırı olduğunu öne sürdü. Ancak Paul, iyi niyetli okullarla, toplumun değerlerine aykırı faaliyetlerde bulunan kurumları ayırmanın, tüm eğitim kurumlarına karşı adil bir yaklaşım olacağını savundu.
Bu yasa tasarısının yalnızca İslami okulları değil, aynı zamanda devlet otoritesini kabul etmeyen “egemen” gruplara ait okulları da kapsayacağını vurgulayan Paul, bu tür yerlerde hukuk devletine aykırı düşüncelerin yayılmasının engellenmesi gerektiğini ifade etti.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram ve TikTok hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.