Dünyanın diğer bölgelerinde olduğu gibi Hollanda’da da enflasyon oranları artmaya devam ediyor. Avrupa içinde bakıldığında Hollanda’nın yeri iyi olsa da vatandaşın cebine giren maaş, çoğu kişi için temel harcamaların dışında yeterli olmuyor.
Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri neticesinde maaşlara ortalama yüzde 3,4 oranında zam yapıldı. Ancak özellikle eylül ayı enflasyon değerinin son 59 yılın en yüksek değer olarak çıkması, yapılan maaş zamlarının da ne kadar yetersiz olduğunu gösterdi.
Tüketici fiyat endeksi yüzde 12,3, maaşlar ise yüzde 3,4 arttı
Hollanda İstatistik Kurumu (CBS) özellikle enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle, eylülde yıllık enflasyonun yüzde 14,5 ile 1963'ten bu yana görülen en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı. Kurum özel olarak maaş artışlarına yönelik yaptığı başka bir açıklamada da enflasyondaki bu keskin artışa rağmen, toplu iş sözleşmesiyle kararlaştırılan ücret gelişimi ile tüketici fiyat endeksi gelişimi karşılaştırıldığında, ücretlere yapılan zammın oldukça geride kaldığının görüldüğünü vurgulandı.
Yılın üçüncü çeyreği üzerinden yapılan CBS hesaplamasına göre, tüketici fiyat endeksi bir önceki yıla göre yüzde 12,3 artarken, maaşlar geçen yıla göre yüzde 3,4 arttı.
CBS ekonomisti Frank Notten, yüksek enflasyona karşı maaşlara yapılan zammın hiçbir getirisi olmadığını belirtti. Çalışanların yaklaşık yüzde 80’inin toplu iş sözleşmesi kapsamında zam aldığını belirten Notten, çalışanların satın alma gücünün baskı altında kaldığını dile getirdi.
Maaşlar aynı hızla yükselmiyor
CBS’e göre toplu iş sözleşmesi ile kararlaştırılan ücretler ve 1973 yılından beri hesaplanan tüketici fiyat endeksi rakamları kıyaslandığında, şuana kadar hiçbir zaman maaşların bu kadar çok enflasyonun altında kaldığı bir dönem yaşanmadı.
Üç aylık dönemlere bakıldığında, yıllardır Hollanda’da yüzde 2,7'nin altında seyreden enflasyon, bu yıl son dönemde hızla yükselen enerji fiyatlarının da etkisiyle yüzde 12'nin üzerine çıktı. Buna karşı maaşlar aynı hızla yükselmedi. Üçüncü çeyrekte toplu olarak anlaşılan ücretler, tüketici fiyatlarının 8,9 puan gerisinde kaldı.
En büyük maaş artışı eğitimde
Toplu iş sözleşmesi uyarınca Yılın üçüncü çeyreğinde en fazla maaş artışı yüzde 7 ile eğitim alanında yapıldı. Bu sektörü yüzde 4 ile ticaret ve yüzde 3,9 ile restoran, cafe ve bar sektöründe görüldü. Aynı dönem içinde en az maaş artışı olan sektörler ise yüzde 2 ile finansal hizmetler ve yüzde 1,9 ile gayrimenkul sektöründe görüldü.
Gelecek dönem tahmini yapılamıyor
Frank Notten, önümüzdeki aylarda enflasyonun tekrar düşebileceği veya daha da yükselebileceği konusunda tahminde bulunamayacağını belirtirken, “Bir yandan akaryakıt fiyatlarının Ağustos ve Eylül başında çok yüksek bir seviyede zirve yaptığını ve ardından biraz düştüğünü görüyorsunuz. Bu da enflasyon üzerindeki baskıyı azaltıyor. Öte yandan, OPEC+ ülkelerinin üretim kısıtlamaları nedeniyle petrol fiyatı yükselebilir. Artan enerji fiyatları, gıda gibi diğer ürünlerin fiyatlarını da etkilemeye devam edecektir. Bu durumun önümüzdeki dönemde enflasyon üzerinde itici bir etkisi olabilir.” Yorumunu yaptı.
Foto: Towfiqu barbhuiya - Unsplash
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.