Hollanda'da yaklaşık 3,5 milyon insan kronik ağrı çekiyor. Ipsos I&O tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kronik ağrı, kalp hastalıkları, diyabet ve kanser gibi yaygın hastalıklardan daha fazla insanı etkiliyor. Yaşlanan nüfusla birlikte bu sayının artması bekleniyor.
Anestezi uzmanı ve ağrı tedavisi uzmanı Frank Wille, kronik ağrının genellikle bir hastalık olarak kabul edilmediğini, bunun yerine bir semptom olarak görüldüğünü belirtiyor.
Kronik ağrı, üç aydan fazla süren ve belirli bir hastalık veya yaralanmaya bağlı olmayan ağrılar olarak tanımlanıyor. Kronik ağrılar, kanser tedavileri veya ortopedik ameliyatların bir sonucu olarak ortaya çıkabiliyor ve özellikle yaşlı bireyleri daha çok etkiliyor.
Kronik ağrılar yaşam kalitesini düşürüyor
Bu tür ağrılar, insanların daha az aktif olmasına ve sosyal izolasyona yol açabiliyor. Kronik ağrının altında yatan orijinal neden ortadan kalkmış olsa bile, sinir hasarı gibi sebeplerle ağrı devam edebiliyor. Çoğu zaman, hastalar ağrıyı görmezden geliyor, ancak ağrının yoğunluğu buna engel oluyor.
Araştırmaya göre, hastaların yaklaşık yüzde 25'i iş yapma kabiliyetlerinde kısıtlamalar yaşarken, yüzde 70'i günlük yaşamda zorluklarla karşılaşıyor. Bu kısıtlamalar, bazı hastalarda psikolojik sorunlara da yol açabiliyor.
Opioid kullanımı artıyor
Vücutta ağrıyı hafifletmek için kullanılan güçlü ağrı kesici ilaçlar olan opioidlerin kullanımı artıyor. Bir milyondan fazla kişi kronik ağrılarını bastırmak için ilaç kullanıyor. Bu güçlü ağrı kesicilerin bağımlılık riski yüksek olmasına rağmen, son yıllarda kullanımı artmaya devam ediyor. Bununla birlikte, anestezi uzmanları, bazı doktorların hastaların baskısı altında gereğinden uzun süre opioid reçete ettiklerini de belirtiyor.
2022 yılında ağır ağrı kesici ilaçlar reçete edilen hasta sayısı, 2021 yılına göre yüzde 5 oranında arttı. Bu ilaçlar arasında oksikodon, fentanil ve morfin gibi opioidler yer aldı.
Farmaceutische Kerngetallen Vakfı tarafından açıklanan verilere göre, 2022 yılında 600 bin kişi opioid kullandı. Bu, bir yıl öncesine göre yüzde 6,4'lük bir artışa işaret ediyor. Kısa etkili ağrı kesiciler kullananların sayısı ise yüzde 7,9 artarak 430 bine çıktı.
Ağrı tedavisinde antidepresanlar veya epilepsi ilaçları da kullanılabiliyor, çünkü bu ilaçlar sinir dokusunu yatıştırarak ağrının şiddetini azaltabiliyor. Ancak opioidlerin bağımlılık riski çok daha yüksek.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.