Haberlerimizi İnstagram  ve TikTok hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Düşük gelirli ailelerin çocukları başta olmak üzere, üniversiteden mezun olanların çoğu on binlerce euro öğrenim borcuna sahip. Özellikle eğitimlerini tamamlayamayan öğrenciler, aldıkları tüm destekleri geri ödemek zorunda kalıyor.

Ailesinin geliri düşük olan öğrenciler genellikle ek öğrenim bursu almak zorunda kalıyor. Ancak bu burslar sayesinde diğer öğrencilere göre daha fazla destek alsalar da eğitimlerini 10 yıl içinde tamamlayamazlarsa, bursları tamamen geri ödemek zorunda kalıyor. Ayrıca temel burslar ve ulaşım kartı gibi diğer destekler de geri ödeme kapsamına giriyor.

Hollanda Merkez Planlama Bürosu’nun (CPB) raporuna göre, bu durum zengin ve fakir öğrenciler arasındaki farkları artırıyor.

Kişi başına düşen borç miktarı
Son 10 yılda üniversite öğrencilerinin yaklaşık dörtte üçü Eğitim Yürütme Hizmeti’nden (DUO) kredi aldı. Mezunların ortalama borcu 12 bin 500 euro. DUO verilerine göre, kredi alanların:

  • Yüzde 25’i 15 bin 600 euro’dan az borca sahip,
  • Yüzde 33’ü 47 bin euro’dan fazla borçla mezun oluyor,
  • Yüzde 5’i ise 66 bin 500 euro veya daha fazla borç taşıyor.

MBO ve HBO öğrencilerinin borçları daha düşük
Mesleki eğitim (MBO) öğrencileri ortalama 900 euro borçla mezun olurken, uygulamalı bilimler (HBO) öğrencilerinin borcu 6 bin 300 euro civarında olduğu görülüyor.

Kadın ve erkek öğrenciler arasındaki borç farkı
Kadınların üniversite borçları erkeklere göre yüzde 26 daha düşük. Bu fark, erkeklerin genellikle daha uzun süren teknik bölümleri tercih etmesine ve kadınların daha hızlı mezun olmasına bağlanıyor. Ancak MBO öğrencileri arasında kadınlar erkeklere göre biraz daha fazla borçlanıyor.

Kredi sisteminin etkisi
2015-2016 döneminde kredi sisteminin yürürlüğe girmesiyle, öğrencilerin borç miktarında ciddi bir artış oldu. Bu sistemin başladığı yıl, temel burs kaldırılarak öğrencilere daha yüksek kredi alma imkanı tanındı.

Hollanda’da gerilimlerin nedeni göçmenler değil, gelir ve eğitim eşitsizliği Hollanda’da gerilimlerin nedeni göçmenler değil, gelir ve eğitim eşitsizliği

2014-2015’te eğitimine başlayan öğrencilerin ortalama borcu 13 bin 500 euro iken, bir yıl sonra başlayan öğrencilerde bu rakam 21 bin 300 euroya çıktı. Aynı dönemde borçlanan öğrencilerin oranı ise yüzde 49’dan yüzde 65’e yükseldi.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram  ve TikTok hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.