HOLLANDA

Hollanda’da parklarda mangal yasağı getirilmesi tartışılıyor

Hollanda'da park alanlarında mangal yakma tartışma yarattı. Bazı belediyeler kısmi yasak uygularken, bazıları ise tamamen yasaklamayı tartışıyor.

Abone Ol

Hollanda’da artan ev fiyatları, şehirlere olan göç ve kendilerine ait özel bir açık alanı olan insan sayısının azalması nedeniyle kamusal alanda rekreasyon ihtiyacı artıyor. Bazı belediyeler, durumu herkes için yaşanabilir kılmak amacıyla, şehir parklarında kısmi ve hatta bazı belediyeler tüm parkta geçerli olmak üzere mangal yasağı getirmek istiyor.

Özellikle yaz aylarında şehir parklarında yakılan mangallar, kimisi için eğlenceli bir aktivite olsa da bazıları için işkenceye dönüşebiliyor. Buna bir de ses kirliliği ve mangalcıların ardında bıraktıkları çöp yığınları eklenince şikayetlerin sayısı da artıyor. Bu nedenle giderek daha fazla belediye, park alanlarında mangal yakmaya kısıtlama getirmeyi düşünüyor.

İlk adım Amsterdam’dan geldi
2017 yılında Amsterdam, ilk kez yaz akşamlarında neredeyse çöplüğe dönüşen Vondelpark’tan sonra şehir parklarının büyük bir kısmında mangal yasağı getirdi. Nijmegen de dahil olmak üzere diğer bazı belediyeler bunu takip etti. 

Yaklaşık iki hafta önce Schiedam belediyesi, iki parkta mangal yasağı getirildiğini duyurdu. Rotterdam’da bazı park alanlarında alkol yasağı uygulanıyor, mangalların ise sadece bunun için ayrılan yerlerde yakılmasına izin veriliyor.

İki belediye tam yasağı tartışıyor
Rijswijk (Zuid-Holland) ve Groningen belediyeleri, rahatsızlığın giderek arttığı ve çevredeki yaşam kalitesinin baskı altında kaldığı gerekçesiyle kamusal parklarda mangal yakmayı ve müzik çalmayı yasaklamak istiyor. Ancak her iki belediye meclisinde bu konuyla ilgili yapılan görüşmelerde tam yasak yerine farklı çözümler olabileceği konuşuluyor.

Kural ve yasaklara rağmen şikayetler artmaya devam ediyor
Groningen'de Noorderplantsoen'da saat 22.00'den itibaren 'sessizlik kuralı' ve alkol yasağı uygulanıyor. Bu kurala mangal yasağı da dahil. Ancak park yakınında oturanlar bu yasağın işe yaramadığından şikayetçi ve konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Rijswijk’da da durum aynı. Son yıllarda yürütülen kampanyalar, ek denetimler, kuralları belirten billboardlar, ışıklı tabelalar, mahalle gözetim ekipleri ve mangal yakanlarla yapılan konuşmalar bir sonuç vermiyor gibi gözüküyor. Geçtiğimiz hafta sonu, park alanında bulunan altı masadan dördünün ciddi şekilde tahrip edilmiş olması buna bir örnek olarak gösteriliyor.

Her iki belediyenin de önümüzdeki günlerde bu soruna nasıl bir çözüm bulacağı merakla bekleniyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.