Fraudehelpdesk (Dolandırıcılık Yardım Masası), Hollandaya ait telefon numaraları aracılığıyla vatandaşları arayıp dolandırmaya çalışanların arttığını duyurdu. Mağdurlar, PayPal, eBay, Amazon veya Klarna gibi tanınmış şirketlere aitmiş gibi görünen numaralardan aranıyor ancak bu aramalar aslında kişisel bilgileri çalmak amacıyla yapılıyor.

Fraudehelpdesk; Ekim ayının ilk yarısında, bu tür dolandırıcılıklarla ilgili 800 şikayet alındığını duyurdu. Bu sayı Eylül ayında alınan tüm bildirimleri geçmiş durumda.

Dolandırıcılar oldukça zekice bir yöntem izliyor. Spoofing ya da kimlik sahtekarlığı olarak adlandırılan bu yöntemde, bilinmeyen bir kaynaktan gelen bir iletişimi; bilinen, güvenilir bir kaynaktan geliyormuş gösteriliyor. Son dönemde Hollanda’da artan bu yöntemde insanlar, Hollanda numarasından arandıklarını sanarak telefonu açıyor ancak ekranda görülen numara aslında gerçek bir numara olmuyor.

Hollanda’da serum sıkıntısı yaşanıyor, hastaneler serum stoklarını paylaşacak Hollanda’da serum sıkıntısı yaşanıyor, hastaneler serum stoklarını paylaşacak

Mağdurlar telefonu açtıklarında genellikle Hollandaca veya bazen İngilizce bir bant kaydı duyuyorlar. Fraudehelpdesk’e göre şu anda en çok Klarna adına yapılan aramalar dikkat çekiyor. Klarna, müşterilerin alışveriş yapıp ödemeyi sonradan veya taksitler halinde yapmalarına olanak tanıyan "Şimdi Al, Sonra Öde" modeli ile tanınıyor. 

Bu dolandırıcılık yönteminde, otomatik bir mesajdan sonra bir seçenek menüsü sunuluyor ve alıcının bir ödeme onayı vermesi isteniyor. Bir seçenek seçildiğinde, kişi dolandırıcıya yönlendiriliyor ve dolandırıcı, bilgisayara erişim sağlamak için bir program indirmesini talep ediyor. Bu aşamada, dolandırıcı bilgisayarınıza tam erişim kazanarak banka hesabı giriş bilgileri gibi hassas verilerinize ulaşabiliyor. Bu da maddi kayıplara yol açabiliyor.

Dolandırıcılar bazen PayPal gibi tanınmış firmalar adına arama yaparak ödeme taleplerinde bulunuyorlar. Gelen çağrıda örneğin "Bu bir PayPal mesajıdır, ödeme isteği aldık, paranızı geri almak için 1’e basın," şeklinde bir mesaj duyuluyor. Kişi bu isteği yerine getirdiğinde dolandırıcıların kurbanı oluyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş