Hollanda’da Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisinin (PVV) Türkiye hakkındaki soru önergesine , Dışişleri Bakanı Stef Blok tokat gibi cevap verdi.





BBC'nin haberinde, PVV Milletvekili ve dış politika sözcüsü Raymond de Roon tarafından verilen önergede, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde oluşturacağı yeni tampon bölgede yeniden IŞİD militanlarını kullanmasının riskli olup olmadığı soruldu.





Dışişleri Bakanı Stef Blok, Türkiye'nin güvenli bölge oluşturmak için ABD ile birlikte çalıştığını belirterek, bu bölgede sadece bu iki ülke askerlerinin konuşlandırılacağını vurguladı.





Aşırı sağcı partinin önergesinde Hollanda hükümetinin "Türkiye - IŞİD işbirliği konusunda NATO bünyesinde bir soruşturma talep etmesi ve bu ilişkinin kanıtlanması halinde, Türkiye'nin NATO üyeliğinin yeniden gözden geçirmesi" istendi.





Hollanda Dışişleri Bakanı, bu isteğe, "Hayır" karşılığını vererek, şu görüşleri dile getirdi:





"Türkiye, IŞİD karşıtı koalisyonun önemli bir üyesi ve bu örgütle mücadele önemli bir ortaktır. Türkiye IŞİD teröründen ciddi biçimde etkilendi ve buna karşı harekete geçti. Türkiye, zor ve huzursuz bir bölgede önemli bir NATO ortağıdır ve olmaya devam edecektir. Türkiye'nin NATO üyeliği, güvenlik açısından Hollanda ve Avrupa'nın yararınadır."





PVV Milletvekili ve dış politika sözcüsü Raymond de Roon tarafından verilen önergedeki diğer bir soru ise, Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin kasabasında onlarca IŞİD militanının, Türkiye adına savaştığının doğru olup olmadığı soruldu.





Dışişleri Bakanı Stef Blok, IŞİD militanlarının, MİT ile iş birliği içinde olduğuna dair Hollanda hükümetinin bilgi sahibi olmadığını belirtti.





WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın





Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!