Görevden ayrılmakta olan Sağlık Hizmetleri Bakanı Pia Dijkstra, 1 Ocak'tan itibaren birçok durumda kodein içeren ilaçların artık sigorta geri ödeme kapsamından çıkacağını açıkladı. Öksürük, ağrı veya kısa süreli ishalin hafifletilmesi durumlarında kullanılan ilaçlarda kodein bulunmakta. Gelecek yıldan itibaren yalnızca en az iki hafta süren veya sık sık tekrarlayan çok ciddi ishal vakalarında hastalar, kodein içeren ishal ilacının masrafını sigortadan geri alabilecek.

Bakan'ın bu kararı, Hollanda Sağlık Enstitüsü'nün geçtiğimiz günlerde verdiği tavsiyeyi takip ediyor. Enstitü, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, kodeinin öksürük, ağrı veya akut ishalin hafifletilmesi için "zorunlu" bir ilaç olmadığını belirtmişti.

Hollanda Sağlık Enstitüsü açıklamasında, akut ishalde genellikle ilaçla tedavi gerekmediği, kodein ile tedavinin öksürük veya ağrı şikayetlerini hafiflettiği yönünde bilimsel olarak kanıtlanmış bir bulgu bulunmadığı, ancak kişinin yan etkilerden muzdarip olabileceği vurgulanmış ayrıca ilacın fiyatının 22 euro gibi düşük bir miktar olduğu belirtilmişti.

Bakan Dijkstra’nın aldığı bu kararla birlikte, devletin sağlık harcamalarında 13 milyon euro tasarruf edilmesi bekleniyor. Sağlık Enstitüsüne göre, 2022 yılında yaklaşık 591 bin kişiye kodein reçete edildi ve toplamda 20 milyon euro geri ödeme yapıldı.
©Sonhaber.eu

Hollanda'nın 2050'deki nüfusu daha fazla yaşlı ve göçmen kökenlilerden oluşacak Hollanda'nın 2050'deki nüfusu daha fazla yaşlı ve göçmen kökenlilerden oluşacak

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş