HOLLANDA

Hollanda'da sağlık sigortasına borcu olanlar yıllarca haksız yere tahsilat ücreti ödedi

Hollanda’da sağlık sigortası şirketlerinin ödemede geciken kişilere yıllarca hukuksuz bir şekilde tahsilat masraflarını da faturalandırdığını ortaya çıkardı.

Abone Ol

Bir araştırma, sağlık sigortası şirketlerinin yıllarca prim borçları ve kişisel riskler için ödeme gecikmelerinde haksız yere tahsilat masrafları (incassokosten) faturalandırdığını gösterdi. Dört mahkemede alınan sekiz karar, geçen yıla kadar bu masrafların haksızca müşterilere yansıtıldığını ortaya koydu.

NOS haber sitesinde yer alan haberde başta pazar payının yüzde 85’ini elinde tutan dört büyük şirket (Zilveren Kruis, CZ, VGZ ve Menzis) olmak üzere sigorta şirketlerinin bu şekilde hukuksuz hareket ettiği belirtildi.

Genel koşullarda belirtilmeliydi
Sigorta şirketleri genel olarak tahsilat masraflarını müşterilerine yansıtabilir. Ancak, bu masrafların genel koşullarda açıkça belirtilmesi gerekir. Şartlar net bir şekilde ifade edilmezse, bu işlem haksız ve hukuka aykırı kabul edilir.

Ödeme gecikmeleri
Sigorta şirketleri, altı aydan uzun süren ödeme gecikmelerini CAK adlı kuruma bildirmek zorundadır. Geçen yıl, altı aydan fazla ödeme gecikmesi olan 178 bin 916 sigortalı CAK’ya bildirildi. Bu yıl ise bu sayı 184 bini aştı.

Tüm davalar için geçerli olmalı
Mahkeme kararlarını inceleyen hukukçu ve borç uzmanı André Moerman, yasama organının bu konuya el atması gerektiğini ve bireysel davalarda reddedilen tahsilat masraflarının tüm benzer durumlar için geçerli olması gerektiğini savundu.

Sigorta şirketlerinin cevabı
NOS’un incelediği mahkeme kararlarına ilişkin sigorta şirketleri, "tahsilat masraflarının belirlenmesinde yasal standartlara uygun davrandıklarını" belirtti ve 2024 itibarıyla genel şartlarda değişiklik yapıldığını duyurdu.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.