NVWA, özellikle Facebook, Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformlarında veya Marktplaats gibi satış siteleri aracılığıyla pazarlanan Türk markası Özlex Tea adlı zayıflama çaylarının kullanılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Yapılan incelemelerde çayın içeriğinde yasaklı madde sibutramin tespit edildi. Bu maddenin ürün etiketinde belirtilmediğine dikkat çekildi.

Hollanda'da açıklanan 2025 bütçesi, vatandaşı nasıl etkileyecek? Hollanda'da açıklanan 2025 bütçesi, vatandaşı nasıl etkileyecek?

NVWA, Özlex Tea'nin içeriğinde bulunan sibutraminin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Bu madde, kullanıcıların yüksek kalp atış hızı, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi yan etkiler yaşamasına neden olabiliyor. Kurum, bu çayı kullanan bir kişinin ciddi sağlık problemleri yaşayıp hastaneye kaldırıldığına dair bir ihbar aldığını da açıkladı.

Ozlex Tea

NVWA, Türk yetkilileri ile temasa geçerek durumdan haberdar edildiğini belkirtti.

Daha önce de uyarı yapılmıştı
Bu, NVWA'nın sibutramin içeren ürünler hakkında ilk uyarısı değil. Geçtiğimiz yıl da yine Türkiye'de üretilen FXSLIM Lady&Man markasına ait zayıflama çayı için benzer bir uyarı yapılmıştı. Ayrıca, 2016 yılında, sibutramin içeren bir zayıflama çayı kullanan genç bir kadın, kalp rahatsızlıkları nedeniyle hayatını kaybetmişti.

NVWA: Çayı kullanmayın, satanları ihbar edin
NVWA, Özlex Tea'nin tüketilmemesi gerektiğini vurgularken, bu çayın satışının görüldüğü yerlerin kendilerine bildirilmesini istedi. Sibutramin içeren zayıflama çayları, AB yasalarına göre yasaklanmış olup, bu tür ürünlerin satışının durdurulması ve toplatılması gerekmektedir.

Sibutramin nedir?
Sibutramin, obezite tedavisinde kullanılan eski bir ilaç. Ciddi yan etkileri nedeniyle 2010 yılında Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından piyasadan çekilmişti. Yan etki merkezi Lareb'e göre, ilaç kullanıcılarda baş dönmesi, uykusuzluk ve ağız kuruluğu gibi şikayetlere neden olabiliyor ve aynı zamanda kalp ve beyin inmesi riskini artırabiliyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş