Yeni hükümet, Hollanda’daki Türk vatandaşlarını da etkileyecek “sınav mecburiyeti” konusunda yeni bir adım attı. Süresiz oturum hakkı başvurusu yapanlar uyum sınavına girmek zorunda kalabilir.

Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND), 26 Temmuz’da yayınladığı bir yazı ile önümüzdeki yıldan itibaren süresiz oturum için başvuracak Türk vatandaşlarının uyum sınavına tabi olacağını bildirdi. IND açıklamasında, hükümetin bu kararı 2022 yılında aldığı, son üç yıldır bir geçiş döneminin uygulandığı ve bu dönemin 1 Ocak 2025'te sona ereceği belirtildi.

Başka bir deyişle, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren süresiz oturma iznine başvuran Türk vatandaşlarının entegrasyon ve dil sınavına girmesi gerekecek.

Tam olarak kimlere sınav uygulanacak?
Hollanda’da oturum davaları ile ilgilenen Avukat İsmet Özkara, IND’nin yayınladığı kararın tam olarak kimleri kapsadığı konusunda hiçbir detay barındırmadığını belirtti. Sonhaber.eu’ya açıklama yapan Özkara, yeni hükümetin de Hollanda’nın uymak zorunda olduğu Ankara Anlaşması’nı yine hiçe sayar nitelikte bir açıklamada bulunduğunu ifade etti.

Rotterdam Dünya Liman Günleri festivali başladı Rotterdam Dünya Liman Günleri festivali başladı

Özkara, “Hollanda; uyum sınavı ile ilgili açtığımız davaları kaybettikçe, saçma kararlarla geliyor. IND’nin sitesinde yer alan yazıya göre süresiz oturum başvurusu yapmak isteyen tüm Türk vatandaşları 1 Ocak 2025’ten itibaren uyum sınavına girmek zorunda kalacak. Ancak yazıda belirtilen ‘Standstill düzenlemesi’ yani Ankara Anlaşması ile burada bulunanlar sınava tabi tutulmayacağı belirtiliyor. Aile birleşimi ile gelenler ve işçi olarak gelenlere sınav istemiyor ancak süresinden bahsetmiyor. Eğer sınav mecburiyeti Ankara Anlaşması’na uyanlar için geçersiz deseydi, o zaman tamam düzgün yolda ilerliyorlar denebilirdi ancak öyle bir şey de demiyor. Başka bir oturum tipinden bahsediyor ve bunu detaylandırmıyor.” dedi.

Mecliste görüşülecek
Önümüzdeki günlerde bu yazının daha netleşeceğini belirten Özkara, “Muhtemelen önümüzdeki ay konu meclise gelir. Kesin karar verilir mi o bilinmiyor ancak şimdiden yeni göç bakanının bu konuda kararlı olduğunu görebiliyoruz.” dedi.

Hollanda hükümetinin dava kaybettikçe Türk vatandaşlarına karşı yeni bir şey çıkarttığına vurgu yapan Özkara, “Çok tuhaf bir durum gerçekten. Şu anda oturum davaları ile ilgili devam eden üç mahkeme var. Davaları kazandık ve hükümet itiraz ettiği için dosya Danıştay’a gitti. Eylül ayında sonucunu alacağız. Ancak çok enteresan bir şekilde hükümet dava kaybettikçe, Türk vatandaşlarına karşı yeni bir şey çıkartmaya çalışıyor.” yorumunu yaptı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş