Geçtiğimiz yıl, organ bağışı için izin vermeyen kişilerin sayısı biraz azaldı. Ancak hâlâ 4 milyondan fazla yetişkin bu izni vermiş değil ve bunların arasında Türk, Fas veya Surinam kökenli kişilerin çok olduğu görülüyor. 

Hollanda’da 2025'te ortalama net aylık maaş ne kadar olacak? Hollanda’da 2025'te ortalama net aylık maaş ne kadar olacak?

Çarşamba günü Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) tarafından yayımlanan verilere göre, toplamda 10,6 milyon Hollandalı, organ bağışçısı olup olmayacaklarını bağışçı kayıt sistemine işlemiş bulunuyor. Yaklaşık 4,8 milyon yetişkin organ bağışına izin veriyor, bu sayı geçen yıl ile aynı.

Toplam 4,3 milyon kişi ise tam tersine, organ bağışına izin vermiyor. Geri kalanlar ise kararın öldükten sonra bir yakını tarafından verilmesini tercih ediyor. Organ bağışı konusunda seçim yapmamış olan 3 milyondan fazla yetişkin için, organ bağışına 'itirazları olmadığı' kabul ediliyor.

Kökeni Türkiye olan vatandaşların yüzde 89’u organ bağışına izin vermiyor. Bu oran Faslılarda yüzde 96 ve Surinamlılarda ise yüzde 78 olarak görülüyor.

Hollanda'da doğmuş ancak yabancı kökenli ebeveynlere sahip kişilerde de bir fark görülüyor. Örneğin, her iki ebeveyni de Türkiye’de kendisi ise Hollanda’da doğmuş olan kişilerin yüzde 89,5’i, sadece ebeveynlerden birinin Türkiye’de doğmuş olanların ise yüzde 78,4’ü organ bağışına izin vermiyor. Bu oran Faslılarda sırası ile yüzde 97 ve yüzde 77,5, Surinamlılarda ise yüzde 76 ve yüzde 53 olduğu görülüyor.

Hollanda Transplantasyon Vakfı (NTS) Ekim ayı başında doktorlar için ‘farklı kültürlerde organ bağışı nasıl algılanıyor?’ konulu bir webinar düzenleyecek, sempozyumlar organize edecek ve  vakıf tarafından özellikle Fas ve Türk topluluklarına yönelik kampanyalar yürütülecek. Ayrıca, ortaokul ve meslek okullarındaki 17 yaşındaki öğrencilere (her kökenden) yönelik dersler de veriliyor. "Herkes kendi seçimini yapabilir," diyen NTS sözcüsü, ancak bu seçimin doğru bilgiye dayalı olmasının önemine de vurgu yapıyor.

Organ bağışı ile ilggili genel bilgi ve nasıl organ bağışçısı olunacağı hakkında geniş bilgi için donorregister.nl sitesini ziyaret edebilirsiniz.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş