Hollanda Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü (Nibud), Mobiliteitsalliantie (Hareketlilik İttifakı) adına yaptığı yeni bir araştırmaya göre, orta gelirli aileler ve çiftler her ay ulaşım masraflarını karşılamakta giderek daha fazla zorlanıyor. Nibud araştırmasına göre, orta gelirliler ulaşım masraflarında her ay 200 euro ile 900 euro arasında açık veriyor.
Bu yaz yapılan araştırmada, Hollanda'nın en yoksul yüzde 10'luk kesiminin fiyat artışları nedeniyle seyahat etmekte zorlandığı ortaya çıkmıştı. Şimdi ise yıllık brüt geliri 44 bin euro olan orta gelirli vatandaşların da neredeyse seyahat edemeyecek duruma geldiği açıklandı.
Araştırmaya göre, iki çocuklu orta gelirli bir aile, ulaşım için aylık brüt 3 bin 722 euro harcama kapasitesine sahip olmasına rağmen, her ay 475 euro eksik kalıyor. Çocuksuz çiftlerde bu açık 210 euro’yu bulurken, üç çocuklu ailelerde 853 euroya kadar çıkıyor.
Fiyatlar yüzde 30 yükseldi
Bu durumun en büyük nedeni, ulaşım maliyetlerinin önemli ölçüde artmış olması. Nibud'a göre, 2015'ten bu yana ulaşım maliyetleri neredeyse yüzde 30 artarken, aynı dönemde enflasyon yüzde 26 oranında yükseldi.
Seyahat masrafındaki artış, yalnızca tren, otobüs veya metro gibi toplu taşıma araçlarını değil, araba ile yapılan seyahatleri de kapsıyor.
Kırsal bölgelerde yaşayanlar en pahalıya seyahat ediyor. Şehirlerde yaşayanlar ise genellikle daha kısa mesafeler nedeniyle daha ucuza seyahat edebiliyor.
Artan maliyetler sosyal dokuyu etkiliyor
ANWB, NS, BOVAG ve Bouwend Nederland gibi kuruluşların temsil edildiği Mobiliteitsalliantie, bu sorunun daha önce düşünülenden çok daha büyük olduğunu belirtiyor. İttifaktan yapılan açıklamada, "Daha önce yapılan araştırmalar, Hollandalıların yüzde 10'unun bir yerden bir yere gitmekte zorlandığını gösteriyordu, ancak bu grubun aslında çok daha büyük olduğu anlaşıldı." ifadesine yer verildi.
İttifaka göre, bu sorunun etkileri geniş çaplı. Yaşam güvencesi ve sağlığın yanı sıra birçok insanın sosyal hayatı da yüksek ulaşım maliyetlerinden olumsuz etkileniyor ve bu durum toplumun sosyal dokusunu da olumsuz yönde etkiliyor.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.