Danıştay (Raad van State), Çarşamba günü aldığı kararla, Göçmenlik Dairesi IND'nin, Suriye'den ayrıldıktan sonra aile ziyareti için ülkesine geri dönen Suriyeli sığınmacıların Hollanda'daki oturum izinlerini iptal edebileceğini belirtti.

Suriyeli sığınmacılar konusu Hollanda’da hassas bir konu olmaya devam ediyor. Sığınmacılara oturum izni veriliyor ancak IND, bu kişilerin Suriye'de gerçekten tehlike altında olup olmadığını daha dikkatli inceliyor ve şüphe durumlarında oturum izni vermekten kaçınıyor. Danıştay’ın kararı, oturum izni iptallerinde IND’ye kolaylık sağlayacak.

6 kez memleketine gitti
31 yaşındaki Suriyeli bir kadın, geçen yıl Hollanda’da sığınma talebinde bulundu, ancak IND bu talebi reddetti. Gerekçe olarak, kadının Suriye’den çıktıktan sonra 6 kez memleketine gittiği belirtildi.

IND’nin araştırmasına göre, 2013 yılında iç savaşın sürdüğü ülkesinden ayrılarak (eski) kocasının yanına Mısır'a yerleşen kadının, sonraki yıllarda en az altı kez Suriye'ye gidip geldiği tespit edildi. Her seferinde bir ila üç aylık dönemler halinde Esad rejiminin kontrolündeki bir bölgede bulunan ailesinin yanında kalan kadın, 2019 ve 2021 yılları arasında bir okulda öğretmen olarak çalıştı.

2021 sonbaharında Suriye'den ayrılarak Hollanda'ya gelen kadın, burada sığınma talebinde bulundu. Ancak IND, kadının Suriye'de tehlike altında olmadığını belirterek talebi reddetti ve oturum iznini iptal etti. Kadın mahkemeye başvurdu, ancak Danıştay, kadının Suriye'ye geri dönmesi durumunda ciddi bir zarar riskiyle karşı karşıya kalmadığına hükmetti.

Hasta annesini ziyarete gitti
Başka bir Suriyeli kadın (41 yaşında), 2018 yılında Hollanda'da oturum izni aldı. Daha sonra hasta annesini ziyaret etmek için Lübnan üzerinden Suriye'ye geri gitti. Annesi, kadının Suriye'de bulunduğu sırada öldü. Kadın o dönemde bir çocuk doğurdu ve bacağını kırdığı için Hollanda’ya planlanandan daha geç döndü. 2020'de tekrar Hollanda'ya dönen kadın yeni bir sığınma talebinde bulundu. IND, kadının Suriye hükümetiyle sorun yaşamadığı gerekçesiyle talebi reddetti.

Kadın, bu karara itiraz ederek Suriye'de hala keyfi ve güvensiz bir ortam olduğunu, bir kez sorunsuz geri dönmenin bir daha aynı şekilde güvenli olunacağı anlamına gelmediğini iddia etti. Bu nedenle kendisi için Suriye'den ilk kez sığınma talebinde bulunanlar için geçerli olan kuralların uygulanması gerektiğini savundu.

Danıştay kararı
Danıştay, IND’nin bir kişinin daha önce Suriye'ye geri dönüp dönmediğini dikkate alabileceğine, ancak her geri dönüşte kişinin artık risk altında olmadığını ifade edemeyeceğine karar verdi. Durumun, olayın koşullarına bağlı olduğunu açıkladı.

Bu yıl Türkiye’yi ziyaret eden gurbetçi sayısı 3 milyona yaklaştı Bu yıl Türkiye’yi ziyaret eden gurbetçi sayısı 3 milyona yaklaştı

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş