Eylül ayının başında, işsizlik maaşı, hastalık ödeneği ve iş göremezlik gibi sosyal güvenlik yardımlarının uygulanmasından sorumlu kurum UWV’de patlak veren skandalda yeni bir detay ortaya çıktı. Skandalı ortaya çıkaran Algemeen Dagblad Gazetesi’ne (AD) göre, kurum 2020 yılından itibaren değil, daha uzun süredir iş göremezlik ödeneği (WIA) hesaplamalarını yanlış yapıyor.

AD’nin araştırmasıyla ortaya çıkan bilgilere göre, UWV’deki hata, özellikle iki yıldan uzun süre hasta olan ve kısmen veya tamamen çalışamayan kişilere verilen WIA (İş Gücüne Göre Çalışma ve Gelir Yasası) ödeneklerinde yaşandı. Kurum, binlerce kişiye her ay yüzlerce euro fazla veya eksik ödeme yaptı.

Ortaya çıkan bu bilgiden sonra Hollanda Sosyal Sigorta Kurumu, UWV, 2020'den beri on binlerce ödenekte hesaplama hatası yapıldığını kabul etmişti. Ancak AD'ye göre, hatalar WIA ödeneğinin ilk kez resmileştiği 2006 yılından beri yapılmakta.

Referans noktası: Günlük kazanç
WIA ödeneği miktarını belirlemek için "günlük kazanç" adı verilen bir referans alınıyor. Bu, işverenlerin vergi dairesine bildirdiği ücret üzerinden hesaplanıyor. Ortaya çıkan bilgiye göre, UWV günlük kazancın belirlenmesinde düzenli olarak hatalar yapıyor ve bu da ödeneklerin yanlış bir miktara göre hesaplanmasına yol açıyor.

84.000 kişi kontrol edilecek
UWV, yaklaşık 84 bin ödeneğin yeniden incelenmesi gerektiğini tahmin ediyor. Kurum, ilk etapta WIA ödeneği almakta olan 53 bin kişinin dosyası ile incelemeye başlamayı planlıyor.

Diğer 31.000 dosya ise artık WIA ödeneği almayan kişilere ait, çünkü bu dosyalardaki kişiler ya vefat etmiş, emekli olmuş ya da ödenekleri sona ermiş kişilerden oluşmakta. Bu nedenle 31 bin kişinin dosyası ikinci etapta incelemeye alınacak.

UWV, AD'ye yaptığı açıklamada, hatalar yapıldığını kabul etti ve tüm dosyaların yüzde 5'inde hesaplamaların yanlış olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

WIA ödeneği alanlar endişeli
Önceki haberlerin ardından UWV, fazla ödeme alan kişilerin bu parayı geri ödemek zorunda kalmayacağını belirtmişti. Ancak Sosyal İşler Bakanı Van Hijum, daha sonra bu konuda net bir açıklama yapmadı.

Ulusal Hasta Federasyonu (Landelijke Patiënten Federatie) tarafından yapılan bir açıklamada, hataların sonuçları konusunda büyük endişeler duyulduğu dile getirilmişti. FNV sendikası ise bu durumu "tam bir felaket" olarak nitelendirdi ve olayı vergi dairesinde yaşanan skandala benzetti.

2024 başında, bağımsız bir komisyon WIA sisteminin çok karmaşık olduğunu belirleyerek bu sistemi basitleştirmek için önerilerde bulunmuştu. Komisyon ayrıca, farklı koşullara sahip çeşitli düzenlemeler yerine herkes için tek bir WIA ödeneğinin olması gerektiğini savunmuştu.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Hollanda'da kira yardımında beklenen artış 2026'ya ertelendi Hollanda'da kira yardımında beklenen artış 2026'ya ertelendi

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi