HOLLANDA

Hollanda’da UWV 3 bin kişiye 1000 euroya kadar geri ödeme yapacak

Hollanda Sosyal Sigorta Kurumu, yaklaşık 3 bin kişiye 1.000 euroya kadar geri ödeme yapacak. Sorun ödenek miktarında enflasyon farkının ayarlamamış olması.

Abone Ol

Hollanda Sosyal Sigorta Kurumu UWV, geçtiğimiz dönem içerisinde iş göremezlik ödeneklerinde uygulanacak enflasyon farklarında oluşan bir hata nedeniyle 2500 ila 3000 kişiye eksik ödeme yaptığını açıkladı. Kurum bu kişilere birkaç yüz ile 1000 euro arasında para iadesi yapılacağını duyurdu.

Bir UWV sözcüsü, basın ajansı ANP'ye yaptığı açıklamada, bazı durumlarda yeni WIA ödeneklerinin belirlenmesinde manuel olarak yapılan endeksleme işlemlerinde hatalar olduğunu belirtti.

Sözcüye göre bu hata, örneğin bir ödenek miktarı sonbaharda belirlenip ancak yeni yılda yürürlüğe girdiğinde meydana gelebiliyor. Bazen esas ödenmesi gereken miktar enflasyon farkına göre ayarlanmadığı için arada bir fark oluşuyor. İlk endeksleme kaçırıldığında, bu durum sonraki endekslemeleri de etkiliyor.

Sözcü belirtilen 3000 kişinin ödeneğinde olan hatanın, ay başında patlak veren WIA sorunundan bağımsız olduğunu belirtti.

UWV’de skandal
Bilindiği üzere bu ayın başında Algemeen Dagblad Gazetesi’nin (AD) araştırmasıyla ortaya çıkan bilgilere göre, UWV’deki hata, özellikle iki yıldan uzun süre hasta olan ve kısmen veya tamamen çalışamayan kişilere verilen WIA (İş Gücüne Göre Çalışma ve Gelir Yasası) ödeneklerinde yaşandı. Kurum, binlerce kişiye her ay yüzlerce euro fazla veya eksik ödeme yaptı.
 
AD’ye göre UWV 2006’dan bu yana yanlış hesaplama yapıyor ve bu durumdan on binlerce kişi etkilendi.

UWV, yaklaşık 84 bin ödeneğin yeniden incelenmesi gerektiğini tahmin ediyor. Kurum, ilk etapta WIA ödeneği almakta olan 53 bin kişinin dosyası ile incelemeye başlamayı planlıyor.

İkinci etapta eli alınacak 31.000 dosya ise vefat etmiş, emekli olmuş ya da ödenekleri sona ermiş ve bu nedenle artık WIA ödeneği almayan kişilerden oluşuyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.