İşsizlik maaşı, hastalık ödeneği ve iş göremezlik gibi sosyal güvenlik yardımlarının uygulanmasından sorumlu kurum olan UWV’de yeni bir skandal yaşandı. Kurum yıllarca kısmen veya tamamen iş göremezlik ödeneği (WIA) alan kişilere yanlış miktarlarda ödeme yaptı. Bir işlem hatası nedeniyle on binlerce kişiye her ay yüzlerce euro eksik ödeme yapıldı. UWV, bu hatadan etkilenen kişilere tazminat ödeyecek.

Algemeen Dagblad Gazetesinin araştırmasıyla ortaya çıkan bilgilere göre UWV’deki hata özellikle iki yıldan uzun süre hasta olan ve kısmen veya tamamen çalışamayan kişilere verilen WIA (İş Gücüne Göre Çalışma ve Gelir Yasası) ödeneklerinde yaşandı. Kurum, binlerce kişiye her ay yüzlerce euro fazla veya eksik ödeme yaptı.

Gazeteye göre, UWV önümüzdeki aylarda bu yanlıştan etkilenen kişileri tespit ederek geriye dönük olarak eksik ödenen miktarları tazmin edecek. UWV, araştırmayı Noel'e kadar tamamlamayı hedefliyor.

Milyonlarca euro ödeme yapılacak
Daha düşük WIA ödeneği alan kişiler, dört yıl geriye dönük olarak tazmin edilecek. Bu grubun oldukça büyük olabileceği, çünkü UWV’nin her yıl 80.000 kişiyi WIA ödeneği almaya uygun olup olmadıklarını değerlendirmek için incelediği belirtiliyor. Yanlış ödeme yapılan kişilerin sayısının ise on binleri bulabileceği bu nedenle UWV’nin milyonlarca euro tazmin edeceği tahmin ediliyor.

Yanlış ödemeler arasında muhtemelen fazla ödeme yapılan kişilerin de bulunabileceğini belirten UWV sözcüsü, bu ödemelerin de düzeltileceğini belirtti. Sözcü "Temel prensibimiz, fazla ödenen yardımları geri talep etmemek" şeklinde açıklama yaptı.
©Sonhaber.eu

Hollanda’da hükümetin 2025 planları cebimizi nasıl etkileyecek? Hollanda’da hükümetin 2025 planları cebimizi nasıl etkileyecek?

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş