Geçtiğimiz hafta Rotterdam'da bir kadın, başka bir kişinin kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılmasının ardından, Türk malı zayıflama çayı Özlex Tea ticareti yaptığı şüphesiyle gözaltına alındı. Bu olayın yankıları devam ederken, uzman doktorlardan daha fazla kurbanın olmasını önlemek amacıyla uyarılar geldi. Uzmanlar, bu çayı tüketenlerin sağlıklarını riske attıklarına dikkat çekti.

TikTok, Snapchat, Instagram, Facebook ve Marktplaats gibi çevrimiçi platformlardan kolayca sipariş edilebilen Türk malı zayıflama çayı Özlex Tea, 60 adet çay poşetinden oluşan kutular halinde yaklaşık 30 Euro'ya satılıyor, oysa Türk üreticiden 'sadece' 11 Euro'ya mal ediliyor. Fiyatı cazip gelse de, içerdiği ve paketin üzerinde belirtilmeyen yasaklı madde sibutramin, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Yasaklı madde: Sibutramin
Birçok kişinin adını dahi duymadığı sibutramin adlı madde, 2010 yılına kadar obezite tedavisinde kullanılan Reductil adlı bir ilaçta yer alıyordu. Bu ilacı alan kişiler, daha çabuk tokluk hissi yaşıyor ve böylece daha az yemek yeme isteği duyarak kilo veriyordu. Ancak bu ilacın kalp krizi, felç ve psikoz gibi ciddi yan etkileri olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle, sibutramin içeren ilaçlar 2010 yılında yasaklandı. Buna rağmen, bu madde hâlâ bazı gıda ürünlerinde ortaya çıkabiliyor. Özlex Tea'de de sibutramin bulunduğu tespit edilmiştir.

NVWA (Hollanda Gıda ve Tüketici Ürün Güvenliği Otoritesi), yıllardır gıda ürünlerinde sibutramin ve diğer yasaklı kimyasal maddeler konusunda uyarıda bulunuyor. Bu uyarılar boşuna değil: 2016 yılında, yüksek dozda sibutramin içeren zayıflama çayı tüketen genç bir kadın, kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Geçen yıl ise Türkiye'den yasadışı olarak getirilen bir zayıflama çayını kullanan birkaç kişi, kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

1800 Paket Yasaklı Çay
Kısa süre önce, Özlex Tea içtikten sonra hastaneye kaldırılan bir kişi daha ortaya çıktı. NVWA müfettişleri, Rotterdam'dan 26 yaşında bir kadının izini sürerek, yasaklı çaydan sattığı şüphesiyle gözaltına alınmasını sağladı. Kadına ait Schiedam'daki bir depoda 1800 paket Özlex Tea bulundu, bu miktar 108.000 fincan çaya denk geliyor. Kadın sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı, ancak hala şüpheli durumda. Kadının mahkemeye çıkıp çıkmayacağına savcılık karar verecek.

“Sağlığınızla oynuyorsunuz!”
Rotterdam'daki Franciscus Hastanesi'nde iç hastalıkları uzmanı ve endokrinolog olarak görev yapan, aynı zamanda Franciscus Obezite Merkezi'ne bağlı olan Janneke Wiebolt, AD gazetesine yaptığı açıklamada, insanların fazla kilolarından kurtulmak için 'gerçekten her şeyi' yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Wiebolt, kilo vermek amacıyla yurt dışından tiroid veya kalp ilaçları satın alanların dahi olduğunu belirterek, "Bu çok tehlikeli, çünkü bu ilaçlar kalp ritmi bozukluklarına yol açabilir. Şu anda diyabet ilacı Ozempic popüler, çünkü kilo vermeye yardımcı oluyor. Maalesef bu ilacı obezite için henüz reçete edemiyoruz, bu yüzden insanlar bu ilacı veya benzerini bulmak için internette arama yapıyorlar." dedi.

Türkiye'de imzalanan senetler Hollanda'da tahsil edilebilecek Türkiye'de imzalanan senetler Hollanda'da tahsil edilebilecek

Kendi kendinize tedavi yapmayın!
Wiebolt, obezitesi olan kişilerin şüpheli zayıflama çaylarına başvurmamaları gerektiğini, bunun yerine bir uzmana danışmalarının önemini vurguladı. "Kendi kendinize tedavi yapmayın. Zatürre olduğunuzda da bunu yapmazsınız. İşin uzmanı olan doktorlar tarafından yönlendirilin." diyen Wiebolt, Özlex Tea'nin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini belirtti. "Takviyeler, ilaçlar kadar sıkı bir şekilde düzenlenmez. İçinde yasaklı maddeler olabilir, ne satın aldığınızı bilemezsiniz." uyarısında bulundu.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş