Hollanda’da mart ve nisan ayları vergi beyannamelerinin doldurulduğu aylar. 1 Mart itibariyle başlayan vergi beyannamesi doldurma süresi 1 Mayıs tarihine kadar sürüyor. Bu tarihten sonra vergi beyannamesini gönderecek olan vatandaşların şimdiden erteleme başvuru yapması gerekiyor.
Bu yıl vergi beyannamesi formunu doldurmak önceki yıllara göre çok daha önemli. Geçtiğimiz yıl artan enflasyonla birlikte birçok hanenin giderleri de arttı ve bu anlamda bakıldığında nereden tasarruf yapılabileceği konusu da daha önemli hale geldi.
Bu haberimizde vergi iadesinden alabileceğiniz “sağlık masrafları, bağışlar, toplu taşıma masrafları” gibi konularda ipuçlarını sıraladık.
Online vergi beyannamesi başvurusu
Vergi beyannamenizi online olarak da doldura bilirsiniz bunun için Burgerservicenummer, banka numarası, DigiD kodu ve 2022 yılına ait maaş bordrosu veya yıllık gelir beyanına ihtiyacınız bulunmakta. Bunun dışında beyanname doldururken gerekli olan bilgileri buradan bulabilirsiniz.
1 Mayıs tarihine kadar beyanname verilmezse ne olur?
Vergi beyannamenizi 1 Mayıs'tan önce doldurmadıysanız veya erteleme talebinde bulunmadıysanız, önce bir hatırlatma alacaksınız. Bu hatırlatma mektubunda 10 gün içinde vergi beyannamenizi doldurmanız istenecek. Bunu yapmazsanız, ilk etap olarak 385 euro ceza kesilecek. Eğer vergi beyannamesi doldurma işini sürekli olarak ertelediğiniz belgelenirse bu ceza 5.514 euro'ya kadar çıkabilir. Ayrıca, kira veya sağlık yardımı ödeneği gibi farklı kalemlerden aldığınız yardım kesilebilir.
Eğer vergi beyannamesini hiç doldurmuyorsanız Vergi Dairesi sizin adınıza bir hesaplama yapar. Bu durumda vergi borcunuza ek olarak 5.514 euro da ceza kesilir.
Vergi iadesi için ipuçları
Vergi Dairesi size ait bilgilerin bazılarını önceden sisteme işlemiş bulunuyor. Bu nedenle beyanname doldurmadan önce bu bilgilerin doğruluğunu kontrol etmeniz büyük önem taşıyor.
Aşağıda sıraladığımız bazı ipuçlarını geçtiğimiz yıl veya daha önceden bildirmeyi unutanlar veya bilgisi olmadığı için bildirimde bulunmayanlar ise üzülmesin çünkü, bunu beş yıl öncesine kadar düzeltebilir ve yine de para iadesi alabilirsiniz.
1. Dişçiye ödenen ek fatura
Vatandaşların sağlık sigortası kapsamında ödediği kişisel risk payı (eigen risico) dışında kalan, örneğin dişçi faturası, plastik cerrahi veya yanık tedavisi gibi, masrafların bazıları geri alınabiliyor. Ancak bunun için tıbbi müdahaleye gerek olduğunu beyan etmeniz gerekiyor.
Sağlık alanında vergi iadesi ile ilgili daha geniş bilgi için Vergi Dairesi’nin web sitesini de ziyaret edebilirsiniz.
2. Bağış
Birçok hayır kurumuna yapılan bağışlar vergiden geri alınabiliyor. Sadece Hayır kurumunun bir ANBI statüsüne sahip olması gerekiyor.
Yapılan bağışın geri alınıp alınamayacağı ile ilgili Vergi Dairesinin belirlediği bağış miktarı sınırı için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz.
3. Ev satın almak
Pek çok kişi, bir ev satın aldıktan sonra vergi iadesi alabileceğini bilmiyor. Örneğin ipotek danışmanı maliyetleri veya değerleme maliyetleri gibi finansman maliyetler vergiden geri alınabiliyor.
Hangi masrafları vergiden geri alabileceğinizle ilgili her şeyi burada okuyabilirsiniz.
Bu konuda unutmamanız gereken şey 2018 yılına kadar olan dönem için geriye dönük olarak vergi iadesi alabiliyor olmanızdır.
4 Eğitim masrafları
Eğitim için yapılan masraflar bu yıl vergiden geri alınamıyor ancak onun yerine STAP Budget kullanılıyor. STAP bütçesi 1000 euro kadar eğitim masrafı desteği veriyor.
Ancak burada unutulmaması gereken nokta SATP bütçesinin belirli bir limiti olduğu ve zamanında başvuru yapılması gerektiği.
5 Toplu taşıma ile ev-iş arasındaki seyahatin maliyeti
İşvereninizden çok az veya hiç seyahat ödeneği almıyorsanız, bunu vergiden geri iade alabilirsiniz. Bunun için iş-ev arasındaki mesafenin en az 10 kilometre olması ve toplu taşıma dışında başka bir seçeneğinizin bulunmaması gerekiyor. Bu konuda geniş bilgi için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz
6 Beyannamenizi partnerinizle birlikte doldurun
Evli misiniz, partnerinizle birlikte mi oturuyorsunuz veya birlikte bir ev mi satın aldınız? Bu kişi sizin için “vergi ortağınız” (fiscaal partner) oluyor. Bu durumda birlikte vergi beyannamesi doldurmak çoğu açıdan daha faydalı olacaktır.
Örneğin: Partnerinizin 10.000 Euro'luk ve sizin de 80.000 Euro'luk bir varlığınız var farz edelim. İkisi birlikte 100.000 euronun altında kaldığı için birlikte beyanname doldurulduğunda vergi ödemiyorsunuz. Ancak tek başınıza beyanname doldurduğunuzda 50.650 euronun üzerine çıktığı için vergi ödemek zorundasınız.
7 Önceki yıllardaki gelir durumu
Geçtiğimiz yıllarda gelirinizde büyük değişiklikle olduysa (örneğin 2020, 2021’de çalışmıyordunuz ama 2022’de çalışmaya başladınız gibi) bir “ortalama talebi” (middelingsverzoek ) başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu başvuru yapıldığında yetkililer bu yıllara ait gelirinize bakarak ortalama bir değer tespit ediyor. Bu şekilde daha az vergi ödeye bileceğiniz gibi vergiden de geri alma hakkınız ortaya çıkıyor.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.