Veterinerler, kedi sahiplerini ‘feline panleukopenia’, yani kedi gençlik hastalığı salgını konusunda uyarıyor. Aşılanmamış kediler için bu hastalığın ölümcül sonuçları olduğunu belirten uzmanlar, Midden Nederland bölgesinde son zamanlarda birden fazla salgın meydana geldiğini belirtiyor.

De Telegraaf gazetesinde yer alan haberde hastalığın, Haziran ayında Zwerfkatten Nederland vakfı tarafından Midden ve Zuid Holland bölgelerinde beş farklı yerde tespit edildiği kaydedildi. Vakfa göre bu, alışılmadık derecede erken bir zaman. Bir veteriner, bu durumu insanlarda görülen koronavirüs pandemisi ile karşılaştırarak, "O zaman bir hastalığın ne kadar hızlı yayılabileceğini gördük, kedilerde de aynı şekilde çalışıyor." dedi.

Groningen Hayvan Hastanesi'nden Margreet van de Beek, birkaç yıl önce bir barınakta bulunan on altı kediden on dördünün hastalıktan öldüğünü hatırlatarak, sadece iki kedinin aşılı olduğu için yaşama şansı olduğunu belirtti.

Hastalığın kesin tedavisi yok
Hastalık, hayvan barınakları veya bakım evleri gibi birçok kedinin bir araya geldiği yerlerde hızla yayılıyor. Belirtiler arasında kusma, ishal, yavru kedilerde denge sorunları, yüksek ateş ve iştahsızlık şeklinde kendini gösteriyor. Düşük beyaz kan hücresi sayısı da kedilerin bağışıklığını azaltan karakteristik bir özellik.

Hollanda’da hükümet yılbaşından itibaren kaçak yabancılara desteği kesiyor Hollanda’da hükümet yılbaşından itibaren kaçak yabancılara desteği kesiyor

Kedi gençlik hastalığına karşı hiçbir tedavi mevcut değil. Kediler bazen yoğun terapi ile kurtarılabilse de, kedi hastalığına karşı etkili antiviral ilaçlar mevcut değil. Ayrıca, ev kedileri bile virüsün sahiplerinin ayakkabılarıyla evin içine girmesiyle enfekte olabiliyor.

Aşılama çok önemli
Van de Beek, özellikle tatil döneminde, aşılamanın önemini vurguluyor. "Aşılanmamış kedilerin yaklaşık yüzde 80 ila 90'ı hayatta kalamıyor. Tatil sırasında kediler genellikle pansiyonlara yerleştiriliyor ve burada hastalık hızla yayılabiliyor."

Kedi pansiyonlarının, salgınları önlemek için yalnızca aşılı kedileri kabul etmesi veterinerler, tüm kedi sahiplerine evcil hayvanlarının aşılarını tam ve zamanında yaptırmalarını tavsiye ediyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş