HOLLANDA

Hollanda'da yeni kabinenin 4 Başbakan Yardımcısı açıklandı

Hollanda’da kurulacak Dick Schoof başkanlığındaki kabinede yer alan 4 başbakan yardımcısının ismi kesinleşti.  Kim bu kişiler? İşte cevabı…

Abone Ol

Yeni kabineyle birlikte dört yeni başbakan yardımcısı da göreve başlayacak. Henüz isimler netleşmemiş olsa da bakanlıkların en az 5’i Özgürlük Partisi (PVV) milletvekillerinden seçilecek. Demokrasi için Halk Partisi (VVD) en Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) 4’er, Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) ise 2 bakanlık alacak. 

Başbakan Dick Schoof’un yanında yer alacak 4 Başbakan Yardımcısının kimler olacağı da netleşmiş durumda. PVV’den Gidi Markuszower, VVD’den Sophie Hermans, NSC’den Eddy van Hijum ve BBB’den Mona Keijzer (BBB) hem bakanlık görevinde bulunacak hem de Başbakan Yardımcısı olacak. 

Peki kim bu kişiler? Siyasi kariyerleri nasıl ilerledi? İşte cevapları…

Gidi Markuszower
46 yaşındaki Gidi Markuszower, İsrail doğumlu. Uzun yıllar boyunca KDV iadesi alanında uluslararası bir şirket olan VAT-it'in direktörlüğünü yaptı. Daha önce VVD'de kişisel asistan olarak çalıştı ve İsrail sempatizanları birliği Likoed Nederland'ın sözcülüğünü yaptı.

2008'de, İsrail'in 60. yıl dönüm kutlamasında RAI'de bir silah taşıdığı için yasaklı silah bulundurmaktan tutuklandı, ancak savcılık tarafından yargılanmadı. 2010'da, muhtemelen İsrail istihbaratına bilgi aktardığı iddia edildi, ancak bu suçlamaları her zaman 'absürd' olarak nitelendirdi ve daha sonra PVV aday listesine geri döndü. 

Markuszower, Amsterdam'da yaşıyor ve PVV'nin yeni İltica ve Göç Bakanı olarak atanacak. 

Sophie Hermans
43 yaşındaki Sophie Hermans, iki yıl önce Geert Wilders'ın Meclis'teki bir tartışmada Mark Rutte'nin çanta taşıyıcısı olarak küçümsediği bir olayla tanındı. Bu olay Hermans'ı duygulandırdı ve görüntüler birçok haber sitesinde yayınlandı.

Hermans, yönetim bilimleri alanında eğitim aldı ve VVD'nin önemli isimlerinden Loek Hermans'ın kızı. 2012'de Den Haag’da VVD Bakanı Stef Blok'un siyasi asistanı olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Başbakan Rutte'nin siyasi asistanı oldu ve 2017'de Meclis'e seçildi. Hermans, şu anda geçici grup başkanı. 

Hermans, İklim ve Yeşil Gelişme Bakanı olacak.

Eddy van Hijum
52 yaşındaki Eddy van Hijum, uzun bir siyasi kariyere sahip. NSC üyesi olmadan önce yıllarca CDA için aktifti. CDA'nın kabineye katıldığı dönemlerde milletvekiliydi, ancak hiçbir zaman bakan veya devlet sekreteri olamadı. 2015'te Overijssel eyaletinde eyalet meclis üyesi seçildi. 2023'te NSC'ye katıldı ve parti için seçim programını yazdı. 

Evli ve üç kızı bulunan Van Hijum, Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı olacak.

Mona Keijzer
55 yaşındaki Mona Keijzer, uzun yıllar CDA için aktif olan bir başka tanınmış isim. Volendamlı anne Keijzer, belediye meclis üyesi ve Purmerend ve Waterland belediyelerinde belediye başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 2012'de Meclis'e seçildi ve Sybrand Buma'ya karşı parti liderliği mücadelesini kaybetti. 2017'de tekrar seçildi ve Ekonomik İşler ve İklim Devlet Sekreteri oldu. 2021'de kamuoyunda hükümetin korona politikalarına karşı çıkması nedeniyle kabineden atıldı ve CDA'dan ayrıldı. 2023'te BBB lideri Caroline van der Plas tarafından başbakan adayı olarak gösterildi. 

Keijzer, Konut ve Bölgesel Planlama Bakanı olacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.