Tapu ve kadastro verilerine göre, bu yılın ikinci çeyreğinde evini kiralamak yerine satışa çıkartan mülk sahiplerinin sayısında artış yaşandı. Bu artışın, özellikle yeni kira yasasından kaynaklandığı belirtiliyor. Bu gelişme, özellikle tek başına yaşayan ve ev satın almak isteyen kişiler için pazarın genişleyeceği anlamına geliyor.

Hollanda’da hükümet, ücretsiz okul yemeklerine devam etmeye karar verdi Hollanda’da hükümet, ücretsiz okul yemeklerine devam etmeye karar verdi

Beklendiği gibi, özel mülk sahipleri, geçen çeyrekte bir yıl öncesine göre daha fazla konut sattı. Yatırımcılar, hükümetin yeni düzenlemeleri nedeniyle konut kiralamayı daha az cazip bulduğundan, mülklerini elden çıkarıyor.

Elde edilen verilere göre, yatırımcıların elindeki konutların oranı 1 Temmuz 2023'te %4 iken, 1 Temmuz 2024'te %3,8'e düştü. Satılan konutların çoğu, "sahibine ait konut" olarak adlandırılan, yeni sahipleri tarafından oturulacak konutlar oldu.

Yatırımcılardan konut satın almak, alıcılar için cazip bir seçenek olarak görülüyor. Bu yılın ikinci çeyreğinde, yatırımcıların elindeki satılık konut fiyatlarının ortalaması 372.000 euro civarındaydı. Bu rakam, genel konut piyasasındaki ortalama 436.000 euroya satılan konutlardan oldukça düşük. İkinci çeyrekte, yatırımcılar toplu olarak 12.000 konut sattı. Bu, yılın ilk üç ayına göre 2.450 konut, 2023'ün ikinci çeyreğine göre ise 4.780 konut daha fazla.

Ticari yatırımcılar bir yıl öncesine göre %70 daha fazla konut sattı. Özel yatırımcılar ise %62 daha fazla konut sattı. Toplu olarak, sattıkları konut sayısı, satın aldıklarından 6.400 fazla oldu.

Tek başına yaşayanlar için ev almak hâlâ zor
Orta gelirli tek başına yaşayan potansiyel alıcılar için durum hâlen zor. De Hypotheker tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, mevcut konut stokunun sadece %2'si bu grup için karşılanabilir durumda.

Brüt 44.000 euro gelirle tek başına yaşayanlar, geçen yıl maksimum değer 171.000 euro ipotek alabiliyorken, şu anda yaklaşık 195.000 euro değerinde bir ipotek alabiliyor. Geçen yıla kıyasla bu bir ilerleme olsa da, konut piyasası o kadar dar ki bu durum neredeyse hiçbir fark yaratmıyor.

Bu anlamda, daha fazla yatırımcının elindeki konutu satışa sunması, konut piyasasında daha fazla genişleme yaratacağı için her kesimden alıcı için olanakları artırabilir.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş