Hollanda’da giderek daha fazla insan, zayıflamak adına kullandığı Ozempic, Wegovy veya Saxenda gibi diyabet ilaçlarından sonra sağlık sorunları yaşadığı için doktora başvuruyor. Bilim insanları, bu ilaçların zayıflama amacıyla, doktor reçetesi olmadan kullanımının yaygınlaşmasından endişe duyuyor.

UMC Utrecht hastanesine bağlı Ulusal Zehirlenme Bilgi Merkezi'nin (NVIC) verilerinde göre 2024 yılının başından bu yana, doktor reçetesi olmadan diyabet ilaçlarını kullandıktan sonra tıbbi sorun yaşayan 7 vaka kaydedildi. 2023 yılında tüm yıl boyunca toplam 9 vaka tespit edilmişti. Bu tür vakaların takip edilmeye başlandığı 2022 yılında ise sadece 1 vaka tespit edilmişti.

NVIC doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımını “ilacın uygunsuz kullanımı” olarak nitelendiriyor. Uygunsuz kullanım vakalarının toplam sayısı muhtemelen daha yüksek olduğunu belirten NVIC, bu konuda bildirim zorunluluğu olmadığı için gerçek sayıların henüz bilinmediğini dile getiriyor.

Ayrıca, doktor reçetesi ile ilacı kullanan ancak yine de sağlık sorunları yaşayan kişiler de bulunuyor. NVIC verilerine göre 2023'te 41 kişi sağlık sorunları nedeniyle doktora başvurdu.

Hollanda'da namus davası nedeniyle öldürülen genç kızın davası başladı Hollanda'da namus davası nedeniyle öldürülen genç kızın davası başladı

Diyabet ilaçlarının kilo vermek için kullanımı son yıllarda popüler hale geldi. Sosyal medyada, Kim Kardashian ve Elon Musk gibi çeşitli ünlüler, bu ilaçları bu amaçla kullandıklarını söylüyorlar. Ancak, bu ilaçların doktor kontrolü olmadan kullanılması riskler taşıyor. Örneğin çok yüksek dozda kullanıldığında genellikle bulantı veya kusma gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor. Ancak bazen baş dönmesi veya terleme gibi diğer semptomlar da görülüyor.

İngiltere'de sahte diyabet ilaçları nedeniyle ölüm vakası yaşandığı biliniyor, ancak Hollanda'da henüz böyle bir vaka görülmedi.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş