HOLLANDA

Hollanda'daki Camilerin gizlice araştırılmasına tepkiler sürüyor! Organizasyonlar yasal yollara başvuracak

Abone Ol

Hollanda'da bazı belediyelerin dini kuruluşları araştırmak ve vatandaşları fişlemek  için özel bir araştırma şirketi görevlendirdiğinin ortaya çıkmasının ardından, sular durulmuyor. NTA, şirket çalışanlarının tehdit edildiğini söylerken, Müslüman örgütler yasal yollara başvurmak için hazırlık yaptıklarını belirtiyor.

Geçtiğimiz cumartesi günü NRC Handelsblad gazetesinde yer alan bir haberde, en az on belediyenin NTA (Nuance door Training en Advies) adlı şirket aracılığıyla dini örgütlerdeki olası radikalleşmeyi gizlice soruşturduğu, şirket elemanlarının kendi kimliklerini belli etmeden, sanki cami cemaatinden biri gibi hareket ederek bilgi toplamaya çalıştığı ve hatta yöneticilerin geçmişi, yabancı sermayedarlar veya iç çatışmalar hakkında bilgi topladığı belirtildi.

'Nefret kampanyası başlatıldı'

NRC'de yeralan, 'şirket yetkililerinin gizlice camilerde araştırma yaptıkları' iddiasını kesinlikle kabul etmeyen NTA, yayınladığı basın açıklamasında, çalışanlarının çeşitli şekillerde tehditler aldığını söyledi. Açıklamada, "Çalışanlarımızın işlerini bırakmaya zorlamak için, nefret kampanyaları yürütülüyor. Bir vakada, bir çalışanın evine şiddet uygulandı." denildi.

NTA açıklamasında, 'İslam toplumu içinde ortaya çıkan huzursuzluğu anladıklarını ancak,  NRC'nin haberinin temelde yanlış olduğu ve tüm araştırmaların kurallara ve mevzuata uygun olarak yapıldığı' belirtildi.

NCTV'nin rolü

Leidschendam-Voorburg belediyesi "NTA tarafından kullanılan yöntemin gizlilik mevzuatına uygun olup olmadığı araştırılıyor" şeklinde açıklama yaparken,  Ulusal Terörle Mücadele ve Güvenlik Koordinatörlüğü (de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid - NCTV) tavsiyesi üzerine NTA şirketinin görevlendirildiği vurgulandı.

NCTV sözcüsü ise verdiği açıklamada "NRC'deki makalenin, ilgili topluluklarda rahatsızlık yarattığını anlıyoruz. Biz, bizim için geçerli olan yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde hareket ediyoruz. Bununla ilgili herhangi bir şüphe varsa, daha fazla araştırırız." dedi.  Sözcü ayrıca, konuyla ilgili bir meclis görüşmesi talep edildiğini de sözlerine ekledi.

Müslüman organizasyonlar WOB'ye başvurmayı düşünüyor

NOS haber sitesinde konu ile ilgili verilen haberde bazı Müslüman organizasyonların, Devlet Bilgilendirme Yasası (WOB) kapsamında başvuru yapmaya hazırlandığı belirtildi. Haberde organizasyonların bu sayede yapılan araştırmanın içeriğini ortaya çıkartmaya çalıştığı kaydedildi.

" İzlenen yol, yol değil."

İslam Örgütleri İttifakı Haaglanden Bölgesi (SIORH) Başkan Yardımcısı Abdelhamid Bouzzit gazeteye yaptığı açıklamada, "Belediyelerin radikalleşme konusunda endişelenebileceğini anlıyorum ama izlenen bu yol, doğru yol değil." ifadesini kullandı.

Bozzit, "Bence belediyeler ve NTA kendi yollarından saptı. Gizlilik açısından hassas olan bu bilgiler nasıl toplanıyor, nasıl kullanılıyor ve saklanıyor? Üstelik şüphe yoksa, sebep yoksa, bu soruşturma neden?" dedi.

"Raporu kamuoyuna açıklayın."

DENK Partisi Veenendaal başkanı Yasin Makineli NOS'e verdiği demeçte, Perşembe günü konuyla ilgili Belediye Meclisinde acil bir görüşme yapılacağını belirtti. 

Olaya karışanlarla yaptığı görüşmelere dayanarak açıklama yapan Yasin Makineli, NTA çalışanlarının camilerde yaptıkları soruşturma sırasında kendilerini tanıtmadıklarını söyledi.

"NTA kendi durumundan bu kadar eminse, çözüm çok basit: Raporu kamuoyuna açıklayın. Böylece tüm Hollanda gizlilik mevzuatına ve yasal çerçevelere uyup uymadığını görebilir." diyen Makineli, bu tür soruşturmaların sadece istihbarat servisleri tarafından yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU