Portakallar, 1984'ten bu yana ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinde boy gösteremeyecek. Oysa Hollanda, 2010 Dünya Kupası'nda finalde İspanya'ya yenilerek 2. olmuş, Brezilya'daki 2014 Dünya Kupası'nda da 3. sırada yer almıştı.

Hollanda Milli Takımı; Guus Hiddink ve Danny Blind yönetiminde çıktığı maçlarda ise Türkiye'nin de yer aldığı gruptan çıkma ve Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinde mücadele etme başarısını gösteremedi.

Hollanda basını ve spor kamuoyu bu başarısızlığın nedenlerini araştırıyor.

Hollanda Milli Takımı'nın Avrupa Şampiyonası elemelerinde yaşadığı başarısızlığın sorumlusu olarak, akıllı telefonlar ve İPadler gösteriliyor. "Günümüz gençliğinin şımarık oluşu" ve gençlerin yeterince antreman yapmamalarının da bu başarısızlıkta etkili olduğu savunuluyor.

Bochum'un Hollandalı Teknik Direktörü Gertjan Verbeek'e göre, başarısızlığın nedeni fiziksel yetersizlik ve akıllı telefonlar.

Kendi kuşağının İPad ve akıllı telefonsuz büyüdüğünü belirten Verbeek, boş zamanlarda kulüpte kalıp fazladan antrenman yaptıklarını ya da mahallede futbol oynadıklarını anlatıyor.

Verbeek'e göre, Hollanda futbolunda şu an antrenman süresi daha az ve fiziksel yeterliliğe yönelik çalışma eksik.

Hollandalı teknik adama göre, futbol takımlarının altyapıları için her türlü olanak fazlasıyla var. Ancak buna rağmen haftada 3 gün antrenman yapılıyor. Bu nedenle kondüsyon sorunu yaşayan Hollandalı birçok oyuncu, Avrupa'nın diğer ülkelerinde yedek kalıyor.

Gertjan Verbeek, bu sorunu çözmek için köklü bir kültürel değişikliğe ihtiyaç olduğunu savunuyor.

'Gençler çok fazla şımarık'

Hollanda Milli Takımı ile 1988 yılında Avrupa şampiyonluğuna yaşayan Adri van Tiggelen ise sorunu "günümüz gençliğinin çok fazla şımartılmasına" bağlıyor.

Van Tiggelen'e göre; Ajax, PSV ve Feyenoord gibi köklü kulüplerde, altyapı oyuncularına "el bebek, gül bebek" davranılıyor.

Ünlü futbol adamı, "Bırakın gençler bir kere de formasını kendisi yıkasın, yemeğini kendisi yapsın. Böylelikle zirveye ulaşmak için yapması gerekeni öğrenir, karakteri güçlenir" diyor.

Hollanda Genç Milli Takımı ile iki kez Avrupa şampiyonu olan Teknik Direktör Foppe de Haan da, gençlerin şımartıldığı görüşüne katılıyor.

De Haan'a göre Hollanda futbolunda topa sahip olmak sanat haline geldi. Bunda gol atabilmek için risk almayı ortadan kaldırdı. O nedenle kulüplerin oturup, futbol için önemli olan şeyleri araştırması gerekiyor.

Eski milli takım çalıştırıcılarından Leo Beenhakker, tecrübe eksikliğinden söz ediyor. "Eskiden 21 yaşındaki futbolcular sadece genç takımda oynarken, şimdi A takımın yükünü taşıyorlar" diyor.

Beenhakker, maçı yönlendirecek deneyimli futbolculara ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Tamamen gençleştirme yerine genç yeteneklerin, tecrübeli ekiple harmanlanmasını öneriyor.

'Van Gaal'ın kötü kopyaları'

Ajax ve PSV'nin eski çalıştırıcısı Aad de Mos ise oldukça keskin bir öneride bulunuyor:

"Futbol federasyonu, antrenörlük kurslarını derhal kaldırmalı. Çünkü futbol çalıştırıcıları yerine bilim adamı yetiştiriyorlar."

De Mos'a göre, bütün altyapı antrenörleri, Luis van Gaal'ın kötü birer kopyası. Ellerine bir not defteri alıp, futbolculara ne yapması gerektiğini ezberletiyorlar.

De Mos, "Ama bunu dinleyecek kulak eksik. Bu tür antrenörler Hollanda'yı en kötü genç oyuncular sıralamasında şampiyon yapar" diyor.

Deneyimli teknik adam, sezgiye dayalı futbol ve bireysel yeteneklerin unutturulmaya çalışıldığını savunuyor. 10-12 yaşındaki oyuncuların, antrenörler tarafından belirli kalıba sokulduğunu öne sürüyor.

Futbol yorumcusu Jan van Halst, sorunun "psikolojik" olduğunu savunuyor. Federasyonun derhal, gençleri şampiyonluğa hazırlayacak psikologlarla anlaşmasını istiyor

Van Halst, psikologların akt yapıdaki futbolcuları kafa olarak şampiyonluğa hazır hale getirebileceğini düşünüyor. Yorumcuya göre, birçok genç yetenek kafa olarak dengeyi yakalayamadığı için yok olup gidiyor.

Kaynak Tumspor