HOLLANDA

Hollanda’nın emeklilik sistemi dünyanın en iyisi

Ülkelerin emeklilik sistemleri araştırmasına göre, Hollanda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en iyi emeklilik sistemine sahip ülke olarak öne çıktı.

Abone Ol

Danışmanlık firması Mercer ve Avustralya Monash Üniversitesi araştırmacıları tarafından yayınlanan 2024 Mercer Küresel Emeklilik Endeksi'ne göre, dünyada hiçbir ülkenin emeklilik sistemi Hollanda'daki kadar iyi değil. Hollanda, endeks sıralamasında 84,8 puanla A notunu aldı.

Araştırmacılara göre, Hollanda’da birçok kişinin bu sisteme katılması ve çoğu kişinin iş yerinde zorunlu olarak emeklilik sistemine dahil edilmesi, emeklilik sisteminin bu kadar güçlü olmasına yol açıyor. Ayrıca, sistem iyi emeklilik ödemeleri sunuyor ve sağlam bir yasal düzenlemeye sahip.

Araştırmada, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin de bulunduğu neredeyse elli ülkenin emeklilik sistemleri incelendi.

Araştırmacılar, Hollanda'nın şu anda yeni bir emeklilik sistemine geçiş yapmasını da olumlu buluyor. Bu yeni sistemde emeklilik miktarı, giderek daha fazla bireysel tercihlere bağlı hale geliyor. Katılımcıların bu konuda danışmanlık alabilmesi de bir avantaj olarak değerlendiriliyor.

Mercer'den emeklilik uzmanı Marc Heemskerk'e göre, "Güçlü düzenlemeler ve esneklik, örneğin emeklilik yaşının belirlenmesiyle ilgili esneklik, sürdürülebilir ve güvenilir bir sistem sağlıyor" ve AOW (devlet emeklilik ödemesi) ile iş yerinde ek emeklilik birikiminin kombinasyonu da yerinde ve güçlü bir sistem.

Yayınlanan endekste, örneğin iş yerinde emeklilik birikimi yapmayanlar için daha iyi düzenlemeler yapılması gerekliliği gibi bazı iyileştirme alanları bulunuyor. Bu durum, iş göremez durumda olanlar veya tam zamanlı çocuk bakımı yapanlar gibi grupları kapsıyor. Ayrıca, Hollandalıların genel olarak çok fazla borcu olduğu belirtiliyor.

2024 Küresel Emeklilik endeksi
2024 Küresel Emeklilik Endeksi’ne göre Hollanda'dan sonra en iyi emeklilik sistemlerine sahip ülkeler Finlandiya, İzlanda, İsrail ve Singapur olarak sıralanıyor. 

Listede Belçika’nın 68.6  puan, Fransa’nın 68 puan, Almanya’nın 67,3 puan ve Avusturya’nın ise 53,4 puan aldığı görülüyor. 

Listenin en alt sıralarında ise 49,6 puanla Güney Afrika , 48,3 puanla Türkiye, 44 puanla Hindistan ve 45,5 puanla Arjantin yer alıyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.