Kabine sıkıntıları, krizler uçak kazası ve daha bir çok soruna karşı 'Teflon Mark' lakabı takılan Başbakan Mark Rutte, başkanlık koltuğunda en uzun süre oturan Ruud Lubbers’ın 4309 günlük hizmet süresini egale etmeyi başardı.
Pazartesi günü Mark Rutte’nın başkanlık koltuğunda oturduğu 4309’uncu gün olacak. Eski CDA Başbakanı Lubbers liderliğindeki ilk kabine 4 Kasım 1982'de başladı ve 4309 gün sonra sona erdi. Lubbers’ın ardından başkanlık koltuğuna 22 Ağustos 1994 tarihinde o zamanki PvdA lideri Wim Kok geçti.
Leiden Üniversitesi Parlamento Dokümantasyon Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Rutte en uzun süre görev yapan başbakan unvanını egale etti ancak bu süre içerisinde çok sayıda gensoru önergesi ve/veya kınama alan başbakan da oldu. Milletvekilleri en az 104 kez başbakana olan güvenlerini geri çekti veya başbakanın politikasını onaylamadı. Bunun yanı sıra VVD lideri üçüncü Rutte kabinesinin dağılmasından sonra, 360 gün boyunca hükümetin başında kaldı. Bu rakam da Rutte’nın Hollanda tarihinde en uzun süre geçici hükümet başkanlığı yaptığı anlamına gelmekte.
Rutte başkanlığında ilk kabine 2010 yılında kuruldu
Rutte'nin başbakanlık kariyeri 2010 yılında VVD ve CDA'dan oluşan bir kabineyle başladı. İki parti, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk oluşturmak için PVV ile bir hoşgörü anlaşması imzaladı. 2012 yılında, Rutte'nin ilk kabinesi, PVV ile milyar dolarlık bir kesinti konusunda anlaşmazlıklar yaşanması üzerine düştü.
Yıllar sonra Rutte, WNL op Zondag adlı televizyon programında bu konuya ilişkin geriye dönüp baktığında “yaşanan bu deneysel birleşmenin başbakan olarak kariyerinin en büyük hatası olarak” değerlendirdiğini dile getirdi. Rutte'ye göre PVV lideri Geert Wilders bir buçuk yıl boyunca “olaylar kızışana kadar” iştirak etti ancak sorumluluk almaktan kaçındı.
VVD - PvdA birleşimi
Daha sonra yapılan seçimlerde PvdA ezici bir üstünlük sağladı. VVD lideri bu seçim sonuçlarına bakarak PvdA ile kabine kurmak istedi ve bu şekilde 2’inci Rutte hükümeti kuruldu. Bu kabine döneminde Malaysia Airlines'a ait bir uçağın düşmesi Rutte’nin başkanlık saltanatının da sallanmasına neden oldu.
MH17 vakası 17 Temmuz 2014 tarihinde yaşandı. Amsterdam Schiphol Havalimanı'ndan Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'na giden, Malaysia Airlines'a ait 9M-MRD kuyruk numaralı bir uçak, Rusya sınırından 60 kilometre uzakta bulunan Ukrayna'nın Donetsk Oblastı'na bağlı Hrabove köyüne düştü. Olayda 15’i mürettebat olmak üzere toplam 298 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin arasında 198 Hollandalı da bulunuyordu.
MH17 faciası başbakan üzerinde büyük bir etki bıraktı
Yaşanan felaketten kısa bir süre sonra Rutte, "Şok oldum, gerçekten harap oldum" açıklamasını yaptı. 2016 yılında, VPRO programı Zomergasten'da felakete ilişkin açıklama yapan Rutte, uçuş kazasını "işimde yaşadığım en kötü şey" olarak nitelendirdi.
Krizler ardı ardına geliyor
Rutte'nin başkanlığında kurulan kabineler sırasında ülke bir dizi krizle karşılaştı. Bunların başında Korona pandemisi ve vergi dairesinde yaşanan ödenek skandalları geldi. Bunun dışında Peter Omzigt üzerine yapılan tartışma, başka yerlerdeki uğraşlar ve kısa mesajların (SMS) arşivlenmemesi gibi sorunlar 3’üncü ve 4’üncü Rutte hükümetlerinin karşı karşıya kaldığı sıkıntılar oldu.
Mark Rutte; ödenek meselesine ilişkin meclis soruşturmasının sonuçları neticesinde düşen 3’üncü Rutte kabinesine rağmen dördüncü kez Temsilciler Meclisinin güvenini sağlamayı başardı.
"Teflon Mark"
Rutte ne kadar eleştiri alırsa alsın, destekçileri onun bir devlet adamı olarak gücüne inanmaya devam etti. İngiliz BBC'ye göre "skandaldan kurtulma yeteneğinden dolayı" ona "Teflon Mark" lakabı verildi.
4. Rutte kabinesi krizlerle uğraşmaya devam ediyor
Dördüncü Rutte kabinesi yine nitrojen krizi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş gibi büyük zorluklarla karşı karşıya. Başbakan Rutte haftalık basın toplantılarından birinde, bu sorunların yaşandığını "Şu anda masamdaki bulmacaların sayısının oldukça fazla olduğunu söylemeliyim." sözleri ile teyit etti.
Bunun yanında medyada insanların zaman zaman ülkenin lideri olarak ‘son kullanma tarihinin’ geçip geçmediğini yüksek sesle dillendirmesini anladığını belirten Rutte “Ara sıra sorulan bu soruyla yaşamayı öğrendim.” şeklinde ifade kullanıyor.
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.
Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu
WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın