Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) tarafından yapılan açıklamada Hollanda'nın nüfusunun bugün itibarıyla 18 milyona ulaştığı belirtildi. Bu artış, özellikle yabancı göç sayesinde gerçekleşti. Yeni gelenlerin çoğu Ukrayna veya Suriye kökenli.

Hollanda’nın nüfusu 2016 yılında 17 milyona ulaşmıştı. O tarihten bu yana bir milyon kişi arttı. Bu yıllık ortalama 125 bin kişilik bir artış anlamına geliyor. 

2015'ten bu yana, nüfus artışı büyük ölçüde yabancı göçle sağlandı. 2022 ve 2023 yıllarında, ölenlerin sayısı doğan çocukların sayısından fazlaydı. Bu yıllarda nüfus sadece, ülkeye gelen göçmenlerin sayısının, ülkeden ayrılanların sayısından fazla olması sayesinde arttı. Aynı durum 2024'ün ilk yarısı için de geçerli oldu.

CBS 2016 yılında yaptığı bir açıklamada, nüfusun 18 milyona ancak 2034 yılında ulaşacağını tahmin etmişti. Ancak bu durum on yıl daha erken gerçekleşti. CBS'den Ruben van Gaalen, tahminlerin zor olduğunu çünkü çoğu zaman öngörülemeyen etkilerin ortaya çıktığını belirtti. Örneğin, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Hollanda’ya gelen Ukraynalıların sayısı büyük ölçüde arttı. Nüfus artışının yüzde 11 ila 12'si Ukraynalılardan, yine benzer bir oran Suriyelilerden kaynaklanmakta. 

17 Milyonuncu bebek: Arda
Sekiz yıl önce, Hollanda'nın nüfusu 17 milyona ulaştı. Nüfusun 16 milyondan 17 milyona çıkması ise on beş yıl sürdü. On yedi milyonuncu kişi Veenendaal’da dünyaya gelen Erkan Cingel en Arlette de Zeeuw’un oğlu Arda oldu.

Yaş ortalaması arttı
Hollanda'da ortalama yaş sekiz yılda 41,5'ten 42,6'ya yükseldi. Bunun yanında, doğum oranı 2010'dan beri düşmeye devam ediyor. 2023 yılında 164.500 çocuk doğdu ve kadın başına düşen ortalama çocuk sayısı 1,43 oldu. Bu, 1980'lerden bu yana en düşük rakamdır.

Türkler ikinci sırada
CBS verilerine göre Hollanda'daki en büyük nüfus grubu Hollanda kökenlilere ait (yüzde 72), ardından Türk kökenliler (yüzde 2,5) ve Fas kökenliler (yüzde 2,4) geliyor. Bu büyük grupların sıralaması 2016'dan beri değişmedi.

Turkse Rangers, Bree Beek'i 4-1 mağlup ederek puanını 7'ye yükseltti Turkse Rangers, Bree Beek'i 4-1 mağlup ederek puanını 7'ye yükseltti

Önümüzdeki on yılda nüfus artmaya devam edecek
Hollanda'nın nüfusunun önümüzdeki on yıllarda büyümeye devam etmesi bekleniyor. Bu büyümenin başlıca sebepleri artan göç ve insanların önceki nesillere göre daha uzun yaşaması olarak görülüyor. Bu da hesaplamaları belirsiz hale getiriyor; özellikle göçmen sayısını tahmin etmek zor. Son verilere göre, 2070 yılında Hollanda'nın nüfusu yaklaşık 17,6 milyon ile 24 milyon arasında olacak.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Dmitrii Eliuseev - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş