Sosyal Medya üzerinden yapılan çirkin saldırıların dozunun artması nedeniyle sessizliğini bozan HOTİAD başkanı Gürcüoğulu’na tüm HOTİAD üyelerinin yanı sıra çeşitli STK’lar da tam destek vererek Bahçekapılı’yı kınadılar.

Dün Lahey’de ( Den Haag) basın mensupları ile bir araya gelen Gürcüoğlu, iddiaların aksine kendisinin tehdit edildiğini, kendisinin Üniversiteyi saplandığı açmazdan kurtarmak için bizzat Bahçekapılı tarafından göreve davet edildiğini söyledi.

Alınan önlemlerle kısa sürede sıkıntıların atlatılması, Bahçekapılı’nın gözaltında alınmasının ardından serbest kalmadı ile tekrar üniversite yönetimini ele geçirmeye çalıştığını ifade eden Gürcüoğlu, kendisinden önceki durumu şu cümlelerle açıkladı: “ 5 kisilik yönetim kurulunun 3 üyesi Bahçekapılı ailesinden olan önceki yönetim döneminde yapılan sahtecilik ve yolsuzluklar sonunda Hollanda Mali Suçlar Polisi (FİOD) olaya el koymuş. Nedim Bahçekapılı başta olmak üzere sorumluları tutuklamış.

Deliller karatılmasın diye üç aya kadar hapiste tutulup, soruşturması devam eder şekilde şartlı olarak serbest bırakılmış” dedi.

Elindeki bilgi ve belgeleri Türk medya mensupları ile paylaşan Gürcüoğlu’nun hakkındaki “iddia ve iftiraları” çürüttüğü basın açıklaması orijinal haliyle şöyle:

Avrupa Islam Üniversitesi Gerçegi

Son zamanlarda medya üzerinden şahsıma yönelik bir karalama ve iftira kampanyası yürütülmektedir. Bir yandan, isminin önünde Islam yazdığı için o isim kirlenmesin diye, diğer yandan kişiliğim sebebi ile seviyemi düşürmemek adına sessiz kalmayı yeğledim.

Avrupa Islam Üniversitesini tekrar kapanma noktasına getiren Nedim Bahçekapılı bu marifetini örtmek için çeşitli iftira ve yalanlarla beni işaret etmektedir, yani Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış atasözünde olduğu gibi.

Bu nedenle bu basın duyurusunu yapma gereğini duydum.

Üniversite yönetim kurulunda görev almayı kabul edip geldigimizde üniversitenin durumu söyle idi:

• üniversitemiz kapatılma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

• 5 kişilik yönetim kurulunun 3 üyesi Bahçekapılı ailesinden olan önceki yönetimin döneminde yapılan sahtecilikler ve yolsuzluklar sonunda Hollanda Mali Suçlar Polisi (FİOD) olaya el koymuş. Nedim Bahçekapılı basta olmak üzere sorumluları tutuklamış. Deliller karatılmasın diye üç aya kadar hapiste tutulup, soruşturması devam eder şekilde şartlı olarak serbest bırakılmış,

• Üniversiteye 3,3 milyon avro, Nedim Bahçekapılının kendisine 1.5 milyon avro olmak üzere toplam 4.8 milyon avro ceza kesilmiş.

• Nedim Bahçekapılı üniversitede her türlü mali ve idari görevlerden men edilmiş.

• Egitim müfettişliği hazırladığı raporla üniversitenin içinde bulunduğu idari ve mali yetersizlikler sebebi ile eğitim verme yetkisinin son derece riskte oldugunu tesbit etmiş. Bunun anlamı üniversitenin eğitim izninin iptal edilmesidir.

• FİOD’un talebi üzerine üniversitenin eşyalarına el koyma kararı alınmış, yetkili merciler tarafından gerekli işlemlere başlanılmış.

Avrupa Islam Üniversitesi bu şartlar altında iken Nedim Bahçekapılı bir grup arkadaşın yanında, üniversitenin kurtulusunun, ancak temiz ve güçlü bir ismin destegi ile mümkün olacağını ifade etmiştir.

Şahsımı da ismen anarak desteğimi istemiştir. Yukardaki şartlar sebebi ile her türlü riske rağmen, “evet’ dedim. Fakat şartlarım vardı. Öncelikle bir önceki dönemin şaibeli isimleri yönetimden en kısa sürede uzaklaştırılacak.

Üniversite, Hollanda eğitim siteminin bir parçası olacak sekilde dizayn edilecek, her türlü yasal yönetmeliklere ve mevzuatlara en yüksek derece uygunluk saglanacak. Her alanda tam bir seffaflık olup, nakit para kullanımına en kısa süre içinde bir son verilecekti. Ve, hem tüm riskleri bertaraf etmek, hem de etkin bir çalışma için bir kadroyu göreve çağıracaktım.

Böylece başka bir üniversitede yönetici olan bir arkadaşımı üniversitemizin akademik yönetiminde görev alması için davet ettim. Hollanda’da ilahiyat, imam eğitimi gibi özel bir konuda proje yöneticilikleri yapmış başka bir arkadaşımı çağırdım.

Ayni sekilde islerinde uzman arkadaşlarımdan, günlük idare, finans danışmanlığı ve hukuk danışmanlığı gibi pozisyonlarda görev almaları için çağırdım. Hepimiz bu görevi kutsal bir görev olarak görüp, dört elle sarıldık.

Üniversitenin kapatılma tehlikesinin başımızda Demoklesin kılıcı gibi sallandıda bir dönemde, bu kadro ile çok kısa bir sürede büyük bir mesafe aldık.

Yeniden yapılanmaya gidildi. Büyük bir mali ve idari disiplin sağlandı. Hocalar ve çalışanlar için ilk defa akademi CAO’su uygulamasına geçildi. Tüm mali yükümlülükler gününde yerine getirildiği gibi geçmişten kalan bazı ertelenmiş borçlar da ödendi.

Egitim proğramı azami ölçüde memnuniyet verir sekilde düzenlendi ve uygulandı. Kaybetmekle karşı karşıya oldugumuz akademik master akreditasyonumuz, tekrar denetlenmek istenmiş, bizim yönetimimiz sırasında yapılan yoklama sonunda 2021 yılına kadar tekrar uzatıldı.

Üniversite içinde, sınav komisyonundan, ögrenci temsilciliği komisyonuna kadar tüm organlar yerini aldı.
Bu basarıdan memnun olmayan tek kisi rektörümüz Nedim Bahçekapılı olmuştur. Uygulanan idari ve mali disiplin, ona alışkın olduğu “tek adam” olma ve istediği gibi nakit para toplama ve harcama imkanını vermiyordu.

Idari ve mali işlerden hukuken yasaklı oldugunu hiçe sayarak, özellikle mali alanda tekrar bildiğini yapmaya koyulduğunda, üniversiteden uzaklaştırmaktan başka çare kalmamıştı. Konuyu karara bağlamak için yapacağımız yönetim kurulu toplantımızı, kızı dışındaki diğer yönetim kurulu üyesi Faslı arkadaşımızı “esrarengiz” bir sekilde ikna ederek, toplantıyı yaptırmayarak engelledi.

Beni de aynı sekilde “birileri” aracılığı ile tehdit ettirip, yönetimden uzaklaştırmak istemiş, sonuç alamamıştı. Bilemedi ki bu tehdit telefonu polisin takibine takılmış ve kendisi ismi geçtiği için suçüstü olmuştu.

Hollanda ve Türkiye’de bu konu en üst adli mercilerce ele alınmıştır. Konuya dair polis bildirim raporu ekdedir. Yönetimde tek başıma kalmıştım ve etki alanım artık daralmıştı.

Hukuksuzluğun sorumlusu olmamak için ayni aksam KvK’ya istifamı bildirdim. Ve istifamı bir yazı ile üniversiteye bildirdim.

Nedim Bahçekapılı şahsi çıkarları uğruna Avrupa Islam Üniversitesini kurban etmiştir. Zira kendisi yine Mali suçlar polisinin takibine düşmüştür. Üniversite yine Egitim Bakanlığının projektörleri altına girmiştir. Hatta dosya ilgili bakanın elinde olup, üniversiteye üç ay mühlet tanınmıştır. Bakalım bu defa bir kurtarıcı daha bulabilecek mi? Yoksa Hollanda tarihinde bir ikinci üniversitenin kapanmasını saglayan kisi olarak tarihe mi geçecek? Fakat maalesef bu defaki bir Islam üniversitesi olacak!”

Daha sonra basın mensuplarına dinletilen ses kayıtlarında Gürcüoğlu’nun sorularına ve açıklamalarına cevap veren Bahçekapılı, Gürcüoğlu’nun basın açıklamasında değindiği noktaları tasdik ediyor ve Gürcüoğlu’na teşekkür ediyor.

Haber: Yavuz Nufel BaşkaHaber
Foto: DRT Medya