Yeni Zelanda’da 51 kişinin yaşamını yitirdiği Christchurch saldırısının faili Brenton Tarrant, cezaevinden aşırı sağcı görüşe sahip arkadaşlarına mektup ulaştırdı.





Tarrant’ın mektubu, arkadaşı tarafından internette propaganda amaçlı paylaşıldı.





Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, daha önce Tarrant’ın isminin bile anılmayacağı sözünü vermişti.





50 kişiyi öldüren Tarrant’ın nefret içerikli görüşlerini on binlerce kişiye ulaştırmayı başarması, birçok tepkiye neden oldu.





Hükümetin Tarrant’ın fikirlerini yaymama konusundaki sözüne rağmen, cezaevi yetkilileri Tarrant’ın cep telefonu kullanmasına izin verdi.





Tarrant’ın mektubunda “büyük çatışmanın” yaklaştığını söylediği ve silahlanma çağrısı olarak anlaşabilen bir dil kullandığı kaydedildi.





Başbakan Ardern, gazetecilere verdiği demeçte, cezaevinin başarısızlığı kabul ettiğini söyledi.





Cezaevi Genel Müdürü Christine Stevenson ise, mektubun gönderilmesine izin verilmesinin hata olduğunu belirterek özür diledi. Stevenson, saldırılardan etkilenen kişilerde yol açtığı rahatsızlıktan dolayı üzgün olduğunu kaydetti.





9 mektup





Bir radyo programına katılan Yeni Zelanda Cezaevi Bakanı Calvin Davis, Tarrant’ın ikisi annesi, yedisi de “yol arkadaşları” olmak üzere toplamda 9 mektup gönderdiğini, iki mektubunsa cezaevi yetkilileri tarafından engellendiğini söyledi.





28 yaşındaki teröristle başa çıkmanın Yeni Zelanda cezaevleri açısından bir ilk olduğunu söyleyen bakan, “Daha önce onun gibi bir mahkumla hiç ilgilenmemiştik” ifadelerini kullandı.





Tarrant’ın yargılanması, 2020’nin mayıs ayında 51 cinayet ve 40 cinayete teşebbüs suçlamalarıyla başlayacak.





WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın





Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!





Kaynak: Independent Türkçe