Çocuk yaştakilerin elektronik sigara kullanması İngiltere’de son zamanlarda yoğun olarak tartışılıyor. Tabipler sendikası ve meslek örgütü olan British Medical Association (BMA) hükümete “cesur bir adım” çağrısı yaptı ve tek kullanımlık elektronik sigaraları yasaklamasını istedi.

Tıp örgütü, çocukların renkli paketler ve aromalarla pazar payını artırmak amacıyla hedef alındığını savunuyor.

Tahminlere göre, İngiltere’de 11-17 yaş aralığındaki çocukların yaklaşık yüzde 8'i elektronik sigara kullanıyor. Halihazırda İngiltere’de 18 yaşından küçüklere elektronik sigara satışı yasadışı. Ancak BMA Bilim Kurulu Başkanı Prof. David Strain, çocukların hala korumaya ihtiyaç duyduğunu kaydediyor.

Avrupa'yı tehdit eden Oropouche virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Avrupa'yı tehdit eden Oropouche virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?

Elektronik sigara kullanımı son on yılda büyük ölçüde arttı, artık 10 yetişkinden biri bunları kullanıyor. Ancak çok daha endişe verici olan, bunları kullanan gençlerin sayısındaki artış. Verilere göre, 11-17 yaş aralığında 10 yıl öncesine kıyasla neredeyse 6 kat daha fazla elektronik sigara kullanılıyor.

Strain, "Bir elektronik sigara salgını” içinde yaşandığını belirterek, "Bir doktor olarak, bunların insanların sigarayı bırakmasına yardımcı olmada oynayabileceği rolü kabul ediyorum. Ancak elektronik sigaranın çocuklarımızın ve gençlerimizin hayatlarında bir yeri olmamalı.” şeklinde ifade kullandı.

BBC’ye konuşan Prof. Strain, elektronik sigaraların insanların sigarayı bırakmasına yardımcı olmak için tasarlandığını da hatırlattı ve “şatafatlı” ambalajlar ve aromalarla gençlerin hedeflendiğini savundu.

BMA hükümetten şunları talep ediyor:

  • Sade nikotin dışındaki tüm aromalar yasaklansın
  • Tek kullanımlık olanlar yasaklansın
  • Cihazlardaki görseller ve renklendirmeler, tıpkı sigara paketlerindeki gibi yasaklansın.
  • Elektronik sigaralar, satış noktalarında, görünür olmayan, gizli bölmelerde dursun.

Yeni tasarı karaborsayı güçlendirir mi?
İngiltere’de bir önceki hükümet, geçen Şubat ayında, çocukların elektronik sigaraya erişimini kısıtlamak ile sigarayı bırakmaya çalışan yetişkinlerin erişimini sürdürmek arasında "doğru dengeyi kurmayı" amaçlayan Tütün ve Elektronik Sigara Yasa Tasarısı'nı kamuoyuna sundu.

Muhafazakar Parti’nin sunduğu yasa tasarısı, elektronik sigaralarda daha sade bir ambalaj öngörüyordu. Ancak İşçi Partisi hükümeti yasa tasarısını yenilemeyi ve insanların tütün satın alabileceği yaşı kademeli olarak artırmayı planlıyor.

İngiltere’de elektronik sigara üreticilerinin bir araya geldiği sektörel derneğin yetkilileri de, gençlerin bu ürünlere ulaşmasını engellemek için daha güçlü önlemlere ihtiyaç duyulduğu konusunda hemfikir olduklarını aktarıyor.
Ancak dernek yasakların "karaborsayı güçlendirebileceğini" uyarısını da yapıyor.

İngiltere’de Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) yetkililerine göre, elektronik sigaralar, geleneksel sigaralardan önemli ölçüde daha az zararlı. Ancak uzun vadeli riskler konusunda halen endişeler bulunuyor.
Kaynak: BBC Türkçe

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş