ALMANYA

İzin dönüşü ceza ve gümrük vergisi ödemeden ne kadar altın ve para taşınır?

İzin sezonu bitiyor ve tatilini Türkiye’de geçiren gurbetçilerimiz geri dönüyor. Peki tatil dönüşü ne kadar para ve altın taşına bilir? İşte cevabı

Abone Ol

AB içerisinde ve özellikle Türkiye gibi AB dışında bir ülkeye seyahatlerde ve tatil sonrası geri dönüşlerde belirli miktarda altın ve para taşına biliyor. Ancak halen bu konu ile ilgili kafa karışıklığı yaşanıyor.

Bu yıl tatilini Türkiye’de geçiren milyonlarca gurbetçimiz dönüş yoluna geçti veya önümüzdeki günlerde okullar açılacağı için yola çıkacak. Türkiye’den dönüşte yanınızda ne kadar altın veya para getirebileceğinizi sizler için listeledik.

İşte detayları…

Nakit para için geçerli kurallar
AB içerisinde seyahat ederken veya tatil bitiminde bir AB ülkesine dönerken, 10.000 euro veya daha fazla değerde para veya “diğer nakit varlıkları” taşıyorsanız, gümrüğe beyan etmeniz gerekmektedir. 10.000 euroya kadar olan değerler için (Yani 9.999 euro ve altı) beyan gerekmez.

Diyelim ki yanınızda 5000 euro ve 6000 dolar nakit para ile seyahat ediyorsunuz. Gümrük memurlarına göre siz aslında 5000 euro + 5597 euro (günlük dolar karşılığı), yani yanınızda toplam 10.597 euro nakit bulunduruyorsunuz anlamına geliyor. Bu miktar yasal 10.000 euro sınırını aşmış oluyor. 

Beyan zorunluluğu
Bir AB ülkesinden, AB üyesi olmayan bir ülkeye (örneğin Türkiye) veya tam tersi seyahatlerde, yanınızda taşıdığınız parayı her zaman ilgili gümrüğe beyan etmek zorundasınız

Hava yolculuğunda; örneğin İstanbul’dan Amsterdam'a uçuyorsanız, beyanınızı Amsterdam'da yapabilirsiniz. Bu uçuşu Frankfurt aktarmalı yapıyorsanız, beyanınızı Frankfurt'ta yapmalısınız. 

Kara yolculuğunda; diyelim İstanbul'dan Rotterdam'a seyahat ediyorsunuz. Öncelikle AB'ye giriş yaptığınız yerde (Yunanistan veya Bulgaristan) beyan vermeniz gerekir. Daha sonra AB'den çıkıp (örneğin Sırbistan) Slovenya'dan tekrar AB'ye giriş yapacaksanız o zaman Slovenya’da bir kere daha beyan vermelisiniz.

Parayı taşıyan bunu beyan eder
Unutulmaması gereken en önemli kurallardan biri “parayı yanında bulunduran kişinin bunu beyan etmek zorunda” olduğu. Taşınan paranın size ait olup olmamasının bir önemi yok ancak paranın fiili olarak üstünüzde bulunması gerekiyor.

Örnek 1: Tokyo'dan Amsterdam'a el bagajınızda 9.000 euro ve 8.000 dolar ile uçuyorsunuz. Paranın toplam değeri 10.000 eurodan fazla olduğu için beyan etmek zorundasınız.

Örnek 2: Partnerinizle birlikte Antalya'dan Amsterdam'a uçuyorsunuz. Sizin yanınızda 12.000 euro, partnerinizin yanında ise 5.000 euro var. Yanınızda 10.000 eurodan fazla olduğu için beyan etmek zorundasınız. Partneriniz ise yanındaki miktarı beyan etmek zorunda değil.

Örnek 3: Eşinizle birlikte İstanbul'dan Berlin’e uçuyorsunuz. Eşiniz size 7.000 euro verdi ve sizin üzerinizde de 8.000 euro para var. Sizin üzerinizde toplamda taşıdığınız para 15.000 euro olduğu için bu parayı beyan etmek zorundasınız.

Örnek 4: Eşiniz ve 18 yaşını doldurmuş olan çocuğunuzla İzmir’den Brüksel’e dönüyorsunuz. Eşinizin, sizin ve çocuğunuzun üstünde 9000 euro nakit bulunmakta. Hepinizin taşıdığı miktar ‘bir kişi için izin verilen miktar’dan fazla olmadığı için hiç birinizin beyanda bulunmasına gerek yok. 

Altın için geçerli kurallar
Altın para veya külçe altın: AB dışından getirilen altın para ve külçeler için ek gümrük ödemesi gerekmez, ancak beyan zorunludur. 

Altın mücevher veya başka eşyalar: Özellikle Türkiye’den Avrupa’ya seyahat eden birçok kişi, faturasız altın takılarla yakalanıyor. Altın ve gümüş, ticari mal kabul edildiğinden, girişlerin yazılı olarak bildirilmesi gerekiyor. 

Avrupa Birliği ülkelerine girişte ve çıkışta, gemi ve uçak seyahatinde taşınan altın ziynet eşyasının en fazla 430 euro, karayolu ile seyahatte ise 300 euroluk değeri aşmaması gerekmekte, Bunun üstünde mücevher veya altın taşıyanların yazılı bildirim yapması gerekmekte. Belirtilen bu miktarın üzerindeki her şey için faturalı dahi olsa, vergi ödemeniz gerekir.

Beyan edilmeyen ve gümrükte yakalanan altın için para cezası kesileceğini ve kişi hakkında kaçakçılık suçuyla dava açılabileceğini bilmeniz gerekiyor.

Beyan Süreci
Beyan, AB’ye giriş veya çıkış yaparken çevrimiçi 'Beyan Formu'nu doldurarak veya gümrüklerde alacağınız basılı formla yapılabilir. 

AB dışına seyahatlerde
Bir AB ülkesinden AB üyesi olmayan bir ülkeye (örneğin Türkiye) veya tam tersi seyahatlerde, yanınızda getirdiğiniz parayı her zaman Gümrük'e beyan etmek zorundasınız

Hava yolculuğunda; örneğin İstanbul’dan Amsterdam'a uçuyorsanız, beyanınızı Amsterdam'da yapabilirsiniz. Bu uçuşu Frankfurt aktarmalı yapıyorsanız, beyanınızı Frankfurt'ta yapmalısınız. 

Kara yolculuğunda; diyelim İstanbul'dan Rotterdam'a seyahat ediyorsunuz. Öncelikle AB'ye giriş yaptığınız yerde (Yunanistan veya Bulgaristan) beyan vermeniz gerekir. Daha sonra AB'den çıkıp (örneğin Sırbistan) Slovenya'dan tekrar AB'ye giriş yapacaksanız o zaman Slovenya’da bir kere daha beyan vermelisiniz.

AB içinde seyahat
AB içerisindeki  seyahatlerde Gümrük memurları talep etmedikçe “beyan” vermenize gerek yok. Ancak gümrük sizden (örneğin kontrollerde) beyan etmenizi talep edebilir.

Bazı AB ülkelerinde farklı kurallar geçerli olabiliyor ve o ülkeye girişte veya çıkışta Gümrük'e beyan yapma mecburiyeti bulunabiliyor. Bunu öğrenmek için ilgili AB ülkesinin Gümrüğüne danışmanızda fayda var. Ülkelerin gümrük ile ilgili web sitelerini buradan bulabilirsiniz.

Beyan vermezseniz ne olur? 
Beyan yapmadığınız, eksik beyanda bulunduğunuz veya yanlış beyan yaptığınızda, en az 1.000 euro para cezası alabilirsiniz. Özellikle altın konusunda beyan zorunluluğunu yerine getirmeyen kişiler  hem taşıdığı altın eşyanın vergisini hem de cezasını. Kişi hakkında kaçakçılık suçuyla dava açılır. Bazı durumlarda kişiye hapis cezası bile verilebilir.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.