Hollanda’da yaşayan Karamanlıların, Avrupa’ya işçi göçünün 50. yılı anısına yaptırdıkları Göç Anıtı Karaman Tren İstasyonu önünde törenle açıldı.

Hollanda Karamanlılar Federasyonu ile Karaman Belediyesi tarafından Tren Garı önüne yaptırılan Göç Anıtı’nın açılış törenine Hollanda’da yaşayan Karamanlılardan oluşan kalabalık bir gurupla birlikte Karaman Valisi Murat Koca, Ak Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Hollanda Karamanlılar Federasyonu Başkanı Mustafa Duyar, VVD eski Milletvekili Fadime Örgü, Son Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aşiran, SonHaber Haber Müdürü Aslı Onuş ile yerel ve ulusal basın mensupları da hazır bulundular.

IMG_7017

Açılış öncesi Hollanda Karamanlılar Federasyonu Başkanı Duyar ve Onursal Başkan Uğur Şen yaptıkları konuşmalarda Karaman’dan yurt dışına ilk göçün 1964 yılında başladığını belirterek, anıtın yapılış hikayesi, vakıf çalışmaları ve yurt dışında yaşayan Karamanlı vatandaşların durumu hakkında bilgiler verdi.

Vali Murat Koca ve Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan da, Karaman’dan yurt dışına işçi göçünün 50. yılı anısına dikilen Göç Anıtı’nın, Karaman Tren Garı’nda güzel bir hatıra olarak kalacağını söylediler.

8 Ağustos Cumartesi günü gerçekleşen Göç Anıtının açılış töreninin ardından aynı günün akşamı Karamanlılar 50. Yıllık göç olgusunun bir kesitini, Hollandalı Türk Tiyatroculardan Vedat Gültekin Şenay Özdemir ve Ahmet Sarı’nın oynadığı, yönetmenliğini Karamanlı tiyatrocu İbrahim Yarar’ın yaptığı ‘Onun Hikayesi’’ adlı oyunda izlediler.

20.30 da Karaman Belediye Nikah Salonunda sahnelenen Oyun için Usta yönetmen ve oyuncu Vedat Gültekin, “ Bizim için tarihi bir gösteri olacak... Rotterdam'da ilki açılan Göçmenlik Anıtının ardından Karaman Belediyesi ve Hollanda Karamanlılar Federasyonu tarafından Karaman'da da açılıyor... Göçün anlatılması için böyle duyarlı bir çalışmadan dolayı gerek Karaman Belediyesine, gerekse Hollanda Karaman Federasyonuna ( HOKAF ) sonsuz teşekkürler... Ahdı vefa olan bu tören, bu anıt, eli öpülesi birinci nesli unutmamak adına önemli bir girişim... Gönül isterki bütün illerimizde bir göçmenlik anıtı açılsın... Yürekli insanlar yureklerini bize bırakıp gittiler” dedi.

IMG_7169

Oyunu izleyen Karamanlılar Onun Hikayesi’ne ve Hollandalı Türk Tiyatroculara tam not verirken duygulu anlar yaşandığı gözlemlendi. Oyunun sonunda salonu dolduran Karamanlılar oyuncuları ayakta alkışladı.

©SONHABER.NL